Datorikas studiju kursu izpēte un salīdzināšana - Reiniks, Rihards (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā “Datorikas studiju kursu izpēte un salīdzināšana” tiek pētīts, kā noteikt datorikas studiju kursu atbilstību ACM/IEEE datorikas studiju programmu izstrādes vadlīnijām. Pētījuma mērķis ir izstrādāt metodiku, kas ļauj objektīvi salīdzināt kursu aprakstus ar vadlīnijām, izmantojot dabiskās valodas apstrādes (NLP) paņēmienus. Tiek analizēts katrs jaunākais vadlīniju dokuments, lai noteiktu, kas tiem ir kopīgs. Dokumentos atrodamie dati tiek apkopoti vienotā formātā. No apkopotajām zināšanām un kursu aprakstiem tiek iegūti atslēgas vārdi izmantojot NLP paņēmienus. Atslēgas vārdiem tiek piešķirta vērtība balstoties uz to biežumu zināšanu jomās un kursu aprakstos. Tiek salīdzinātas iegūtās atslēgas vārdu kopas, lai noteiktu, kuru zināšanu jomu saturs ir līdzīgs konkrētajam kursa aprakstam. Analizējami kursu apraksti tiek iegūti no Latvijas Universitātes studiju programmas “Datorzinātnes” studiju plāna. Rezultāti tiek apkopoti grafikos un tiek veikta to analīze, lai gūtu priekšstatu par to atbilstību AMC/IEEE izstrādātajām vadlīnijām.

The bachelors thesis “Research and comparison of computing courses” studies how to determine computing course compliance with the ACM/IEEE computing curriculum development guidelines. The goal of the study is to create a method that analyses course similarity to knowledge areas and units in the guidelines, using natural language processing (NLP) techniques. The content of all computing subcategory curricula development guidelines is analysed, to determine what they have in common. The data found in these guidelines is then merged into a unified format. The unified data is used to determine keywords using NLP techniques. Keywords are assigned values based on their frequency in the knowledge areas of the documents. Course descriptions are then processed the same way and the resulting keywords are used to determine which knowledge areas correspond with the analyzed course. The course descriptions are retrieved from the study plan of “Computer Science” study program in the University of Latvia. The results are visualized using graphs and analyzed to determine the course compliance with ACM/IEEE guidelines.
Research and comparison of computing courses
Keywords: Datorzinātne; TF-IDF; datorikas kursi; teksta līdzīgums; vadlīnijas; NLP