Stereoattēlu analīze ar laukumu salīdzināšanas metodi - Jākobsons, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2007)
Cilvēks stereoredzi izmanto ikdienā, un tā ir ļoti noderīgs rīks dažādu uzdevumu veikšanai. Tomēr izveidot pietiekoši ātru un precīzu algoritmu, kas stereoredzi ļautu izmantot datoram, ir daudz sarežģītāk. Galvenā problēma, kas jārisina, ir atbilstošu punktu atrašana, t.i., nepieciešams atrast viena un tā paša telpas punkta projekciju abos stereopāra attēlos. Darbā tiek analizēti esošie problēmas risinājumi, balstīti gan uz pazīmju salīdzināšanu, gan intensitātes salīdzināšanu. Darba autors piedāvā jaunu stereoredzes algoritmu un demonstrē tā darbību, izmantojot dažādus strereoattēlus.

Human uses stereovision day-to-day and it is a very useful tool for performing different tasks. However creating fast and precise algorithm that would allow the computer to use stereovision is much more difficult. The main problem to be solved is finding corresponding points, i.e. projection on each image of one and the same point in space must be found. This thesis analyses existing feature-based and intensity-based algorithms. The author presents new stereo vision algorithm and tests it using different stereo images.
Area-Based Stereo Image Analysis
Keywords: Datorzinātne