Rīgas iedzīvotāju attieksme pret ārzemnieku apmešanos uz pastāvīgu dzīvi Latvijā - Bugovecka, Anna (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba nosaukums ir “Rīgas iedzīvotāju attieksme pret ārzemnieku apmešanos uz pastāvīgu dzīvi Latvijā”. Darba mērķis bija noskaidrot kāda ir Rīgas iedzīvotāju attieksme pret ārzemnieku apmešanos uz pastāvīgu dzīvi Latvijā. Pētījuma uzdevumi bija noskaidrot, 1) kas ietekmē attieksmes veidošanos pret ārzemnieku integrēšanos Latvijā, 2) kāda ir Rīgas iedzīvotāju attieksme pret ārzemniekiem Latvijā, 3) kas veicina Rīgas iedzīvotāju toleranci pret Latvijā dzīvojošajiem ārzemniekiem. Darbā tika analizēta G. Olporta starpgrupu kontakta teorija un starpgrupu konfliktu teorija, kas noderēja aptaujas anketas izstrādē un iegūto rezultātu interpretēšanai. Pētījumā tika pielietota kvantitatīvā aptaujas metode – tiešsaistes anketēšana. Autore secina, ka starp saskarsmes biežumu un toleranci pret Latvijā dzīvojošajiem ārzemniekiem nepastāv nozīmīga saistība. Starp izglītības līmeni un toleranci pret Latvijā dzīvojošajiem ārzemniekiem pastāv daļēja saistība.

The title of the bachelor thesis is “Riga residents attitude to foreigners permanent residence in Latvia”. The purpose of the bachelor paper was to find out what is the attitude of Riga residents towards foreigners permanent residence in Latvia. The tasks of the study were to find out 1) what influences the formation of attitudes towards the integration of foreigners in Latvia; 2) what is the attitude of Riga residents towards foreigners living in Latvia, 3) what promotes tolerance of Riga residents towards foreigners living in Latvia. The author analyzed G. Allport Intergroup Contact Theory and the intergroup conflict theory, which was useful in the development of a questionnaire and interpretation of the results obtained. The study used a quantitative survey method – online questionnaire. The author concludes that there is no significant relationship between the frequency of communication and the tolerance of foreigners living in Latvia. There is a partial relationship between the level of education and tolerance towards foreigners living in Latvia.
Riga residents attitude to foreigners permanent residence in Latvia
Keywords: Socioloģija; Kvantitatīvs pētījums; Ārzemnieki; Tolerance; Quantitative research; Foreigners