Iedzīvotāju sastāva daudzveidība un dzīvojamā apbūve Bolderājas un Daugavgrīvas apkaimēs - Barčuka, Marija (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā “Iedzīvotāju sastāva daudzveidība un dzīvojamā apbūve Bolderājas un Daugavgrīvas apkaimēs” analizētas iedzīvotāju skaita un sastāva pārmaiņas, kā arī dzīvojamā apbūve Bolderājas un Daugavgrīvas apkaimēs. Pētījumam izvēlētās apkaimes atrodas salīdzinoši tālu no Rīgas centra un citiem lielākajiem pilsētas dzīvojamās apbūves rajoniem. Tas ietekmējis dzīvojamās apbūves attīstības vēsturi un iedzīvotāju sastāvu apkaimēs. Bolderāja un Daugavgrīva ir Rīgas pilsētas apkaimes, kas atrodas Rīgas jūras līča piekrastē, bet abas apkaimes atdala Buļļupe. Darba mērķis ir izvērtēt iedzīvotāju sastāva daudzveidību pēc dzīvojamās apbūves veida un apbūves vecuma abās apkaimēs. Pētījuma ievadā apkopoti līdz šim veiktie zinātniskie pētījumi par lielmēroga dzīvojamo rajonu attīstību un iedzīvotāju sastāvu. Darbam izmantoti 2021. gada tautas skaitīšanas dati. Rezultātu nodaļās veikta apkopoto datu un informācijas analīze par iedzīvotāju sastāvu un dzīvojamo apbūvi Bolderājas un Daugavgrīvas apkaimēs. Noslēgumā izvērtēta iedzīvotāju sastāva daudzveidība pēc dzīvojamās apbūves veida un vecuma. Darbu veido ievads, 7 nodaļas un secinājumi, ka arī izmantotās literatūras saraksts. Teksta kopējais apjoms ir 49 lapaspuse, ietverot 1 pielikumu. Atslēgvārdi: iedzīvotāju sastāvs, dzīvojamā apbūve, lielmēroga dzīvojamie rajoni, Rīga, Bolderāja, Daugavgrīva.

The bachelor's thesis “Residential and housing diversity in the neighbourhoods of Bolderāja and Daugavgrīva” analyse the population change and composition concerning the residential development in both neighbourhoods. The selected neighbourhoods of Bolderāja and Daugavgrīva are distantly located from the city centre of Riga. Previous research has found that geographical proximity to the inner city affects residential development and population composition. Bolderāja and Daugavgrīva are urban neighbourhoods located by the Gulf of Rīga and separated by the River Buļļupe. The research aims to assess the population composition and diversity concerning residential development in the Bolderāja and Daugavgrīva neighbourhoods. The introduction of the study summarises the previous scientific research on the development of large-scale housing estates in Central and Eastern Europe, and Latvia. The research is based on 2021 census data. The research results analyse population composition and residential development in both neighbourhoods. Finally, the diversity of the population composition by type and housing generation is assessed. The thesis consists of an introduction, 7 chapters and conclusions, and a list of references. The entire text is 49 pages, including 1 annexe. Keywords: residential composition, housing, large-scale housing estates, Rīga, neighbourhoods, Bolderāja, Daugavgrīva.
Residential and housing diversity in the neighbourhoods of Bolderaja and Daugavgriva
Keywords: Ģeogrāfija; iedzīvotāju sastāvs; dzīvojamā apbūve; lielmēroga dzīvojamie rajoni; Rīga; Bolderāja