COVID-19 UN GARĀ COVID PACIENTU ASINS IMŪNŠŪNU TRANSKRIPTOMA ANALĪZE AR VIENAS ŠŪNAS SEKVENCĒŠANAS METODI - Spriņģe, Marta Līva (Latvijas Universitāte, 2025)
Garais COVID skar vismaz 10% COVID-19 pārslimojušo un izraisa ilgstošus simptomus daudzās orgānu sistēmās. Neskatoties uz slimības plašo izplatību, tās pamatcēloņi joprojām nav pilnībā izpētīti. Šajā pētījumā tika veikta COVID-19 un garā COVID pacientu asins imūno šūnu transkriptoma analīze vienas šūnas izšķirtspējā. Tika rekonstruēti šūnu funkcionālie stāvokļi un savstarpējā komunikācija, izmantojot diferenciāli ekspresētu gēnu profilēšanu un ligandu-receptoru mijiedarbības analīzes. Rezultāti norāda uz izmainītām T un dabisko galētājšūnu sub-populāciju proporcijām, samazinātu šūnu savstarpējo mijiedarbību proliferējošo limfocītu un B šūnu populācijās, ar izsīkumu un citotoksicitāti saistīto gēnu ekspresiju 1,5 – 2 gadus pēc inficēšanās, kas liecina par nepilnīgu imūnsistēmas atveseļošanos. Kopumā šie atklājumi sniedz ieskatu imūnajos procesos, kas varētu būt pamatā COVID-19 progresēšanai hroniskā garā COVID stāvoklī.

Long COVID affects at least 10% of COVID-19 patients and causes long-term complications in multiple organ systems. Despite the widespread nature of the disease, its underlying causes are still not fully understood. In this study, we performed a single-cell transcriptomic analysis of blood cells from COVID-19 and long COVID patients. The functional states of the cells and their communication patterns were reconstructed using differentially expressed gene profiling and ligand-receptor interaction analyses. The results show altered proportions of T and natural killer cell subpopulations, as well as the signalling capacity of proliferating lymphocytes and B cells, along with the expression of genes associated with exhaustion and cytotoxicity 1,5 – 2 years after the initial infection, suggesting incomplete immune recovery. Together, these findings provide insight into the immune processes that may underlie the progression of COVID-19 into a chronic long COVID state.
COVID-19 AND LONG COVID PATIENT BLOOD IMMUNE CELL TRANSCRIPTOME ANALYSIS BY SINGLE-CELL SEQUENCING METHOD
Keywords: Bioloģija; COVID-19; garais COVID; vienas šūnas RNS sekvencēšana; gēnu ekspresija