Bitcoin kā norēķinu sistēma Telia Latvija uzņēmumā - Eizentāls, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2017)
Mūsdienu globalizācijas apstākļos arvien vairāk naudas tiek pārskaitīta starptautiskos pārskaitījumos. Šādu pārskaitījumu veikšana izmaksā aptuveni 5% no kopējās pārskaitījuma summas, kā arī tie parasti aizņem vismaz pāris dienas, kas apgrūtina darījumu veikšanu starptautiskā līmenī. Bitcoin ir decentralizēta kriptovalūta, ar kuras palīdzību ir iespējams veikt pārskaitījumus bez distances ierobežojumiem caur internetu. Bitcoin pārskaitījumi parasti izmaksā zem 1% no darījuma summas, un pārskaitījums parasti aizņem 5 – 30 minūtes. Šajā darbā tiek apskatītas iespējas izmantot bitcoin pārskaitījumu sistēmu telekomunikāciju uzņēmuma SIA Telia Latvija interneta pakalpojumu norēķinam. Tiek analizēti potenciālie ieguvumi un norēķinu sistēmas ieviešanas izmaksas. Analīzes rezultāti liecina, ka bitcoin norēķinu sistēmas ieviešana veicinātu starptautisko klientu piesaisti un sekmētu uzņēmuma attīstību. Ieviešanas aptuveno izmaksu aprēķins ļauj secināt, ka sistēmas ieviešana atmaksātos mazāk kā piecu gadu laikā. Darbs sastāv no 60 lapām, tajā ir izmantoti 11 attēli, 4 tabulas un 55 literatūras avoti.

In nowadays globalization situation more and more money is being transferred internationally. Such international transfers can cost around 5% of the transferred amount and it can take several days for the money to arrive at the destination, which is cumbersome for international deals. Bitcoin is a decentralized cryptocurrency, which can theoretically solve these problems. Transfer of bitcoin is done exclusively through internet at a very low cost (less than 1% of the amount) and takes only 5 – 30 min per transaction. In this thesis feasibility of using a bitcoin based payment system is being addressed. Analysis of the potential gains together with the implementation cost calculations are provided for implementing such payment system for a telecommunication company SIA Telia Latvija. The results of analysis suggest that such payment system would be beneficial for attracting international customers and would positively influence the development of the company. The economical calculations show that gains from the system would cover the implementation costs in less than five years. This work consists of 60 pages, it contains 11 figures and 4 tables, and in total 55 references were used.
Bitcoin payment system in Telia Latvija
Keywords: Vadībzinātne; bitcoin; kriptovalūta; norēķinu sistēma; bitcoin; cryptocurrency