Porainas vides siltuma pārneses uzdevums - Priedoliņš, Vents (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbā apskatīts uzdevums, kas saistīts ar siltuma plūsmu porainā vidē. Kā pamats šādam uzdevumam ņemta problēma, kas raksturo koksnes žāvēšanu. Koka plāksne tiek karsēta to saspiežot no abām pusēm ar karstām plātnēm. Darba mērķis ir uzzināt, cik ilgs laiks nepieciešams, lai žāvējamā koksne(porainā vide) uzsiltu līdz temperatūrai, kāda tai tiek pievadīta šajā žāvēšanas procesā. Jau pieminētā problēma ietver siltuma plūsmas vienādojumu, kuru, ieviešot papildnosacījumus, jāatrisina. Rezultātā būs iespējams noteikt, cik ilgs laiks nepieciešams, lai viss saplāksnis uzsiltu līdz noteiktajai temperatūrai. Lai atrisinātu problēmu, darbā izmantota datorprogramma Maple, kas piedāvā pietiekami ērtu parciālo diferenciālvienādojumu risināšanu. Darbā aprakstītā uzdevuma risināšana būtībā piemērojama dažādām porainām vidēm, ne tikai koksnei.

In this work are inspected problem of heat transfer in porous ambience. The base problem here is a problem of wood drying where a wood planch is warmed by hot planches on either sides. The goal of this work is to find out how much time is needed that wood(porous ambience) fully is warmed up to the temperature identical with the hot planches temperature. Alredy noticed wood drying problem contains heat transfer equation who we have to solve that to find out the time is needed that the ambience is warmed up to the well-market temperature. In the solving process is used the programm Maple what is well-becoming for differencial equation solving. The descriptive method is suitable for differnt porous ambiences and not only for a wood.
Problem of heat transfer in porous ambience
Keywords: Matemātika