Antidiabētiskā medikamenta metformīna lietošanas ietekme uz cilvēka zarnu mikrobiomu - Elbere, Ilze (Latvijas Universitāte, 2015)
Metformīns ir plaši lietots medikaments 2. tipa cukura diabēta ārstēšanā. Pastāv hipotēze, ka metformīna ietekme uz organismu daļēji varētu tikt skaidrota ar tā mijiedarbību ar zarnu mikrobiomu. Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, kā metformīns ietekmē zarnu mikrobioma kompozīciju. Darba ietvaros tika izdalīta mikrobiālā DNS no astoņu cilvēku fēču paraugiem, kas bija ievākti dažādos laika posmos no metformīna lietošanas uzsākšanas, un, izmantojot lielapjoma paralēlo sekvenēšanu, veikta 16S rRNS V3 reģiona analīze, lai salīdzinātu mikrobioma kompozīciju. Pēc nedēļu ilgas metformīna lietošanas tika novērotas būtiskas izmaiņas vairāku taksonomisko vienību īpatsvarā un mikrobioma iekšējās daudzveidības samazināšanās. Darbs veikts no 10.2014. līdz 05.2015. Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā.

Metformin is widely used for treatment of type 2 diabetes. There is a hypothesis that the effects of metformin are partially explained by its interaction with the gut microbiome. The aim of this work was to investigate the effects of metformin on composition of gut microbiome. In the course of this study the microbial DNA was extracted from stool samples gained from eight individuals in three time points of metformin therapy. After the extraction the analysis of the 16S rRNA V3 region employing massive parallel sequencing was carried out to compare the composition of the microbiome. As the result significant changes in abundances of various taxonomic units and reduced species richness was found after a weeklong metformin therapy. The work was carried out in the Latvian Biomedical Research and Study Centre during the period from 10.2014 to 05.2015.
Effects of antidiabetic medicament metformin on human gut microbiome
Keywords: Bioloģija; metformīns; zarnu mikrobioms; 16S rRNS; cukura diabēts