Ciemu plānošana viedai attīstībai - Zamarina, Madara (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba mērķis ir izstrādāt praktiski pielietojamu rokasgrāmatu ciemu plānošanai viedai attīstībai. Darbā raksturotas ciemu plānošanas pieejas un līdzšinējā prakse Latvijā un pasaulē, kā arī izstrādāts ciemu plānošanas process viedai attīstībai. Lai arī darba fokuss ir vērsts tieši uz lauku teritoriju attīstību tajās pastāvošo akūto problēmu, kā iztukšošanās, iedzīvotāju novecošanās un pakalpojumu nodrošinājuma samazināšanās, dēļ, maģistra darbā tiek izstrādāts plānošanas process, nevis piedāvājums konkrētu izaicinājumu risināšanai, līdz ar to maģistra darba rezultāti izmantojami arī citu teritoriju, piemēram, piepilsētas ciemu vai pilsētu apkaimju, attīstības plānošanā. Būtiskākais rezultāts ir darba rezultātā izstrādātā rokasgrāmata ciemu plānošanai viedai attīstībai, kas izmantojama iedzīvotāju, pašvaldību, vietējo rīcības grupu, vietējo kopienu pārstāvniecību un citu ciemu attīstībā ieinteresēto pušu iniciatīvu īstenošanā. Atslēgas vārdi: ciemu plānošana, lauku teritoriju attīstība, vietējā attīstība, kopiena, attīstības plānošana.

The aim of the master’s thesis is to develop practical handbook for village planning for smart development. The work describes the approaches and current practice of village planning in Latvia and beyond, as well as develops the village planning process for smart development. Although the focus of the work is the development of rural areas due to the acute problems, such as depopulation, ageing of the population and decline in provision of services, the master's thesis develops a planning process rather than a proposal to address specific challenges, therefore the results of the master's thesis can be used for development planning of other areas, such as suburban villages or urban neighborhoods. The main outcome of the work is the guidelines on village planning for smart development to be used by inhabitants, local authorities, local action groups, community representatives and other stakeholders interested in village development. Keywords: village planning, rural development, local development, community, development planning.
Village planning for smart development
Keywords: Arhitektūra; Ciemu plānošana; Lauku teritoriju attīstība; Vietējā attīstība; Kopiena; Attīstības plānošana