Bērnības pasaule M. Cvetajevas dzejas krājumos “Vakara albums” un “Burvju lukturis” - Kozare, Andželika (Latvijas Universitāte, 2020)
Šī darba mērķis ir izpētīt bērnības tēmu Marinas Cvetajevas dzejā, proti, viņas pirmajās dzejas krājumos - “Burvju laterna” (1910) un “Vakara albums” (1912). Pētījuma priekšmets ir dzejnieces dzejoļi, kas bija iekļauti šajās izdevumos un atspoguļo bērnības tēmu dažādos tās aspektos. Šajā darbā tiek veikta Cvetajevas lirikas literārā analīze. Analīzes objekts bija minēto divu dzejas krājumu reprezentatīvākie dzejoļi, kuros atspoguļota bērnības tēma un skaidrāk izteikti galvenie tēli un motīvi, kas atklāj izraudzīto tēmu. Analizējot Cvetajevas darbus, autors centās izskatīt bērnības tēmas tēla iezīmes Cvetajevas agrīnajos darbos, bērnības pasauli fiksējot viņas radošā ceļa, ļoti svarīgā - sākotnējā - posmā, kas izraisa ārkārtēju interesi literatūrkritiķu vidū. Bērnības tēma ir viena no galvenajām tēmām, kura caurvijas Marinas Cvetajevas visai daiļradei.

The aim of this work is to explore the theme of childhood in Marina Tsvetaeva's poetry, namely in her first poetry collections - The Magic Lantern (1910) and The Evening Album (1912). The subject of the research is the poets poems, which were included in these editions and reflect the theme of childhood in various aspects. In this work a literary analysis of Tsvetaeva's lyrics is performed. The object of the analysis was the most representative poems of these two collections of poetry, which reflect the theme of childhood and more clearly express the main characters and motives that reveal the chosen theme. Analyzing Tsvetaeva's works, the author tried to examine the features of the character of the theme of childhood in Tsvetaeva's early works, capturing the world of childhood in a very important - initial - stage of her creative path, which arouses extreme interest among literary critics. The theme of childhood is one of the main themes that permeates Marina Tsvetaeva's entire work.
The World of Childhood in the Collections “The Evening Album” and “The Magic Lamp” by M. Tsvetaeva
Keywords: Valodniecība; Cvetajeva; Dzeja; Tēli; Motīvi