Maksimālo un minimālo gaisa temperatūru diennakts svārstību amplitūdas un to ilglaicīgās izmaiņas Latvijā 1951. - 2016. gads - Ancāne, Terēze (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma ir “Maksimālās un minimālās gaisa temperatūru svārstību amplitūdas un to ilglaicīgās izmaiņas Latvijā 1951.-2016.gads”. Tika ievākti un analizēti dati no 18 Latvijas meteoroloģiskajām stacijām, kas ļauj izvērtēt iegūtās likumsakarības atšķirīgos fizioģeogrāfiskos novietojumos esošu meteoroloģisko staciju ilggadīgos novērojumus. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt maksimālo un minimālo gaisa temperatūru diennakts svārstību amplitūdas un to izmaiņas atšķirīgos fizioģeogrāfiskos novietojumos Latvijā laika posmā no 1951.-2016. gadam. Darba gaitā 18 novērojumu stacijas tika iedalītas divās grupās -piekrastes un kontinentālās novērojumu stacijās. Iegūtie rezultāti liecina, ka būtiski faktori, kas ietekmē maksimālās un minimālās gaisa temperatūras ir Baltijas jūras un Rīgas līča tuvums, augstums virs jūras līmeņa, savukārt mazāk ietekmē zemes lietojumu veids.

The bachelor work’s theme is “The variability of daily minimum and maximum temperatures and its diurnal temperature range in Latvia in 1951 – 2016”. The data has been collected and analysed from 18 meteorological stations located in different geographical places in Latvia. It allows to evaluate long-term observations there. The aim of the bachelor’s work is to estimate fluctuation amplitude of maximum and minimum diurnal temperatures and the changes of them in different geographic locations in Latvia in 1951 - 2016. The meteorological stations have been divided into two groups – the seaside and the continental observation stations. The results show that minimum and maximum temperatures are more influenced by the Baltic Sea and the height above the sea level, but less influenced the type of ground
The variability of daily minimum and maximum temperatures and its diurnal temperature range in Latvia in period 1951-2016
Keywords: Ģeogrāfija; gaisa temperatūras amplitūdas; maksimālās gaisa temperatūras; minimālās gaisa temperatūras; air temperatures amplitude; maximum air temperatures