Modālo darbības vārdu lietojums ES regulās - Krastiņa, Beāte (Latvijas Universitāte, 2020)
Ši bakalaura darba tēma ir modālo darbības vārdu lietojums ES regulās. Tā kā regulas ir nozīmīgi avoti, lai radītu kārtību sabiedrībā, regulām ir jābūt labi strukturētām un saprotamām. Modālie darbības vārdi spēlē nozīmīgu lomu regulās. Pētījuma mērķis ir izpētīt modālo darbības vārdu biežumu, lietojumu un to funkcijas ES regulas divās sadaļās – preambulā un saistošajos noteikumos. Lai īstenotu šo pētījumu, kā pētīšanas metodes tika izmantotas kvantitatīvā un kvalitatīvā analīze. Pētījuma rezultātī parāda, ka populārākais modālais darbības vārds preambulā ir should, un saistošo noteikumu sadaļā – shall. Rezultāti var tikt atiecināmi uz regulas būtību. Kā arī ir svarīgi saprast, ka šiem deviņiem galvenajiem modāliem darbības vārdiem ir dažādi mērķi tekstā. Pētījums ļauj secināt, ka visi modālie darbības vārdi ir atrodami ES regulās ar mērķi loģiski pasniegt informāciju.

The theme of the bachelor Thesis is ‘Use of Modal Verbs in EU regulations’. As regulations are important tools for creating a democratic society, regulations must be well-structured and clear. The purpose of the study is to investigate the frequency, use and function of modal verbs in EU regulation sections - the Preamble and the Enacting Terms. To implement the study, the present paper uses quantitative and qualitative analyses. The results have shown that the most frequent modal verb in the Preamble section is should, and in the Enacting Terms section shall. The nature of the EU regulation is reflected in the results. As well, the research reveals that all nine modal verbs serve different purpose. The findings suggest that all modal verbs are present in the EU regulations with an aim to present the information in a logical way.
Use of Modal Verbs in EU Regulations
Keywords: Valodniecība; juridiskā lingvistika; modālie darbības vārdi; ES regulas; juridiskā valoda; juridiskie teksti