Frīdrihs Canders Rīgā - Vilka, Gunta (LU Muzejs, 2023)
Frīdrihs Canders – kosmonautikas pionieris. Par šo ievērojamo cilvēku ir rakstīts daudz, par viņa jaunību Latvijā, par darbiem kosmonautikas jomā, publicētas viņa māsas Margaretas atmiņas. Taču Latvijas Universitātes (LU) Muzejā Frīdriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcijā glabājas materiāli, kas līdz šim nav bijuši publicēti un izmantoti rakstos. Tie ir Annas Šmites, Canderu mājas vēlākās īpašnieces, savāktā informācija par pašu ēku un tās iemītnieku likteni, viņas atmiņu pieraksts par Frīdriha māsas Margaretas viesošanos Latvijā pagājušā gadsimta 60. gados, kā arī Ilmāra Enīša, Frīdriha Candera memoriālā muzeja bijušā vadītāja savāktie materiāli par „Rīgas Gaiskuģniecības un lidojuma tehnikas biedrību”.

Friedrich Cander – pioneer of cosmonautics. A lot has been written about this remarkable person, about his youth in Latvia, about his work in the field of cosmonautics, the memories of his sister Margareta have been published. However, the Museum of the University of Latvia (LU) has materials that have not been published and used in articles until now, in the collection of Fridrich Cander and Latvian Astronomy. These are the information collected by Anna Šmite, the later owner of the Cander House, about the fate of the building itself and its residents, her memory of the visit of Friedrich's sister Margareta to Latvia in the 60s of the last century, as well as the materials collected by Ilmārs Enītis, the former head of the Friedrich Cander Memorial Museum, about " Riga Aviation and Flight Engineering Society".
Keywords: Research Subject Categories::TECHNOLOGY::Other technology::Space engineering; Vācbaltieši; Izgudrojumi; Kosmonautika; Raķešbūve; Inženierzinātnes; Rīgas Politehniskais institūts; Baltic Germans; Inventions; Astronautics; Missile industry; Engineering science; Riga Polytechnical institute