Akumulētā oglekļa daudzums dažādas izmantošanas kūdrājos - Bāders, Endijs (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbā veikts pētījums par oglekļa akumulāciju pēc izmantošanas veida dažādos kūdrājos - nepārveidots purvs, nosusināts un izstrādāts purvs, pēc frēzkūdras ieguves pabeigšanas apmežota kūdra atradne. Darba teorētiskajā daļā apzināti agrāk veikto pētījumu rezultāti, kas atspoguļo oglekļa koncentrācijas mērenās klimata joslas kūdrājos. Darbs balstīts uz lauka darbos un laboratorijā iegūtajiem datiem par oglekļa saturu kūdrā. Iegūtie dati aprēķināti Microsoft Excel tabulās. Pētījuma rezultātā iegūti jauni dati par oglekļa koncentrāciju Cenas tīreļa apkārtnē esošajos kūdrāju kūdrā. Tie ļauj secināt, ka tīreļa apkārtnē esošajos dabiskajos kūdrājos vidējā oglekļa koncentrācija ir 541 g C kg-1 un tā ir lielāka, nekā izstrādātā kūdras lauka un pēc frēzkūdras ieguves pabeigšanas apmežotā kūdras atradnē iegūtajos kūdras profilos, attiecīgi, 437 un 222 g C kg-1. Atslēgvārdi: Purvs, kūdra, ogleklis, izstrādāta kūdras atradne, kūdrāju apmežošana.

This master paper deals with carbon content in different types by se of peatlands - the natural mire, cutaway peatland, afforested cutaway peatland. The theoretical part consists of evaluation of the previously implemented studies, reflecting the content of carbon in peatlands of the temperate zone. The work is based on fieldwork and laboratory findings on carbon content in peat. The obtained data are calculated in Microsoft Excel tables.New data on mount of carbon in the vicinity of Cenas moor are obtained within the scope of the study. Average carbon concentration in peat-core obtained in natural peatlands is 541 g C kg-1 and it is higher than in the cutaway peat extraction area and afforested peatland for peat-core, where the average content of carbon was 437 and 222 g C kg-1, respectively. Key words: Mire, peat, carbon, cutaway peatland, afforestation of peatlands.
Accumulated carbon content for various use of peatlands
Keywords: Vides zinātne