Cirkadiānā ritma ietekme uz ķermeņa un viscerālo tauku daudzumu - Pūce, Inga (Latvijas Universitāte, 2020)
Mūsdienu straujais dzīvesveids ir atstājis iespaidu ne tikai uz cilvēka dzīvesveidu, bet arī ēdiena uzņemšanas daudzumu, kvalitāti un diennakts laiku, kas tiek atvēlēts maltītēm. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kā cirkadiānais ritms ietekmē kopējo un viscerālo tauku daudzumu saistībā ar vakariņās uzņemto kaloriju daudzumu. Pētījumā piedalījās 40 nejauši izvēlēti dalībnieki vecumā no 40 līdz 68 gadiem, kuri tika iztaujāti par uztura un dzīvesveida ieradumiem un kuriem tika veikta ķermeņa audu analīze ar sertificētiem bioimpedances svariem veselības klīnikā “Premium Medical”. No uztura aptaujas tika iegūti dati par ēdiena uzņemšanas laiku, daudzumu un sadalījumu pa uztura grupām. Dzīvesveida aptaujā tika noskaidrots cilvēka hronotips, stresa līmenis un aptaukošanos ietekmējošo faktoru klātbūtne pēdējā gada laikā. No bioimpedances testa tika izmantoti respondenta antropometriskie, viscerālo un kopējo tauku daudzuma rādītāji. Kaloriju procentuālais sadalījumam ēdienreizēs bija šāds – brokastīs tika uzņemts 28 (SKI 34–24) %, pusdienās – 40 (SKI 43–35) %, un vakariņās 32 (SKI 38–25) % no kopējā kilokaloriju daudzuma diennaktī. Datu statistiskās analīzes rezultātā tika konstatēts, ka proporcionāli palielināts uzņemto kaloriju daudzums vakariņās palielina viscerālo tauku daudzumu (p = 0,011), kā arī palielina ķermeņa svaru (p = 0,047), bet nepalielina kopējo tauku daudzumu (p = 0,12). Palielināts kopējais olbaltumvielu grupas produktu daudzums dienā vidēji stipri korelē ar palielinātu viscerālo tauku daudzumu (p = 0,002), kopējo tauku daudzumu (p = 0,03) un ĶMI (p = 0,017). Analizējot uztura grupu attiecības vakariņās, konstatēju vidēji stipru korelāciju starp palielinātu olbaltumvielu grupas produktu proporciju un palielinātu viscerālo tauku daudzumu (p = 0,012), palielinātu ķermeņa svaru (p = 0,036), ĶMI (p = 0,016) un kopējo tauku daudzumu (p = 0,026). Atslēgas vārdi: aptaukošanās, bioimpedance, cirkadiānais ritms, ēdienreižu laiki, hrono uzturs, hrono pārrāvums, hronotips, viscerālie tauki, vakariņas.

Today's fast-paced lifestyle has had an impact not only on a person's lifestyle, but also eating habits, such as amount and quality of food and meal timing. The aim of this study is to find out how alteration of circadian rhythm impact visceral and total body fat in accordance with amount of calories consumed at dinner. The study included 40 randomly selected participants aged 40 to 68 years. They were interviewed about diet and lifestyle habits and underwent body tissue analysis with certified bioimpedance scales at the “Premium Medical” health clinic. Data of meal timing, amount and distribution of food group intake were obtained from the nutrition survey. The lifestyle survey found out a person's Chrono type, stress level and the presence of factors influencing obesity during the past year. From the bioimpedance test the respondent's anthropometric, visceral and total fat values were used. The distribution of calories per meals: breakfast - 28 (IQR 34 - 24)%, lunch 40 (IQR 43 - 35)%, dinner 32 (IQR) 38 - 25)% from the total daily calorie intake. Statistical analysis of the data showed statistically significant correlation between proportionally greater amount of calories consumed at dinner and increased visceral fat (p = 0,01), as well as increased body weight (p = 0.047), but did not increase total body fat (p = 0.12). Increased intake oftotal protein containing food per day was correlates with increased visceral fat (p = 0.002), total body fat (p = 0.03) and BMI (p = 0.017). After analysis of intake of food groups during dinner it was concluded that foods rich in protein increase visceral fat (p = 0.012), body weight (p = 0.036), BMI (p = 0.016) and total body fat (p = 0.026) in general. Keywords: obesity, bioimpedance, circadian rhythm, meal time, chrono nutrition, chrono disruption, chrono type, visceral fat, dinner
Circadian rhythm influence on body and visceral fat
Keywords: Medicīna; aptaukošanās; bioimpedance; cirkadiānais ritms; hrono uzturs; hrono pārrāvums