Darba samaksas nodokļu ietekmes novērtējums uz ēdināšanas nozares uzņēmumiem - Meļņika, Tīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba mērķis - veikt darba samaksas nodokļu ietekmes novērtējumu uz ēdināšanas nozares uzņēmumiem. Iegūtie pētījuma rezultāti parāda, ka ēdināšanas nozarē ir augsts darba samaksas nodokļu slogs, kas ietekmē darbinieku apmierinātību un uzņēmumu konkurētspēju. Veicot piemēra analīzi, tika secināts, ka ēdināšanas nozares uzņēmums SIA “Junge” ir piedzīvojusi ievērojamu izaugsmi gan neto apgrozījumā, gan peļņā, neskatoties uz augstiem nodokļiem. Savukārt ēdināšanas nozares uzņēmumu pārstāvju anketēšana parādīja, ka daļa respondentu uzskata, ka nodokļu politika ir nepieciešama pārskatīšanai, lai uzlabotu motivāciju un uzticību nodokļu sistēmai. Izmantotās pētījuma metodes – literatūras referatīvā analīze, kvalitatīva pētīšanas metode – intervijas metode, kvantitatīvā pētīšanas metode – darbinieku anketa un finanšu analīzes metodes. Darba apjoms ir 61 lappuses, 26 attēli, 4 tabulas un 4 pielikumi.

The aim of this bachelor's thesis is to evaluate the impact of wage taxes on companies in the catering industry. The research results show that there is a high wage tax burden in the catering industry, which affects employee satisfaction and company competitiveness. Through case analysis, it was concluded that the catering company SIA “Junge” has experienced significant growth in both net turnover and profit despite high taxes. Furthermore, a survey of representatives from catering companies revealed that some respondents believe that tax policy needs to be reviewed to improve motivation and trust in the tax system. The research methods used include literature review, qualitative research method (interviews), quantitative research method (employee survey), and financial analysis methods. The thesis comprises 61 pages, 26 figures, 4 tables, and 4 appendices.
Assessment of the impact of Wage Taxes on Companies in the Catering Industry
Keywords: Ekonomika; ēdināšanas nozare; darba samaksa; nodokļi; algas; nodokļu slogs