Līgavas zagšanas tradīcija un transformācija 20.gs. 2 puses un 21. gs. sākuma latviešu un lietuviešu materiālos - Sausiņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba mērķis ir raksturot vēsturiskās latviešu un lietuviešu līgavas zagšanas tradīcijas, to attīstību no senākā posma līdz pat mūsdienām. Par darba galvenajiem avotiem izmantotas latviešu un lietuviešu tautas dziesmas, kā arī respondentu stāsti, kas saņemti gan no latviešiem, gan lietuviešiem. Teorētiskās literatūras pamatā ir Kārļa Strauberga grāmata „Pār deviņi novadiņi”, Joza Baldžus „Rinktiniai raštai”. Darbs sastāv no trijām nodaļām, kurās ir apskatīti līgavas zagšanas motīvi latviešu un lietuviešu tautasdziesmās, atspoguļotas etnogrāfiskajos avotos un publicistikā atrodamās kāzu ieražas, kas saistītas ar zagšanu, apskatīta tradīcija un tās interpretācijas izmaiņas pēdējo trīsdesmit gadu laikā, analizējot anketu un interviju materiālus. Atslēgvārdi: tautas dziesmas, kāzas, zagšana, līgavas zagšana, tradīcijas.

The tradition of Bride stealing and its transformation in the 2nd half of the 20th century and in the beginning of the 21st century reflected in Latvian and Lithuanian materials. The purpose of present paper is to describe historical Latvian and Lithuanian tradition connected with bride abduction, its development and change from ancient times to nowadays. The main sources of the research are Latvian and Lithuanian folk songs as well as telltales of Latvian and Lithuanian respondents. At the basis of theoretical analysis are the books “Over Nine Regions” by Kārlis Straubergs and “Contribution selection” by Jozs Baldžus. The present paper consists of three parts in which the motives of bride abduction in Latvian and Lithuanian folksongs are dealt with, wedding customs connected with abduction described in different ethnographic and publicity sources, the tradition and changes in its interpretations during the last thirty years are observed by way of analysis of numerous interviews and questionnaires. Keywords: folk songs, wedding, thieving, bride abduction, traditions.
The Tradition of Bride Stealing and its Transformation in the 2nd Half of the 20th Century and in the Beginning of the 21st Century Reflected in Latvian and Lithuanian Materials
Keywords: Filoloģija