Divu parastās egles Picea abies (L.) H. Karst. audžu ar atšķirīgu sākotnējo biezumu augšanas dinamikas atšķirības - Grudovskis, Toms (Latvijas Universitāte, 2021)
Parastā egle ir otrā visizplatītākā koku suga Latvijā. Sākotnējais stādījuma biezums viennozīmīgi ietekmē egļu audžu attīstības dinamiku. Ir svarīgi izvērtēt ģenētisko un klimatisko faktoru ietekmi uz koku radiālo augšanu un attīstību zema sākotnējā biezuma audzēs. Latvijā nav veikti pētījumi par klimatisko un ģenētisko faktoru ietekmi uz ekstremāli zemu sākotnēja stādījuma biezuma audžu attīstību 50 gadus vecās audzēs. Pētījumam iegūti dati no divām 50 gadus vecām parastās egles audzēm ar atšķirīgu sākotnējo stādījuma biezumu, no kurām vienai bija pieejama informācija par klonu izcelsmi. Pētījumam ievākti individuālu koku urbumu paraugi un veikta taksācija abām audzēm un kloniem 2018. gada novembrī un 2019. gada jūnijā. Salīdzināta klimatisko faktoru ietekme uz gadskārtu platumu variāciju gan audzēs, gan pieejamos klonos. Novērotas būtiskas atšķirības klimatisko faktoru korelācijās ar atlikumu hronoloģijām abās audzēs. Svarīgākie klimatiskie faktori ir gaisa temperatūras februāra un maija mēnešos un nokrišņu daudzums jūnija mēnešos. Ģenētiskie faktori spēj potenciāli palielināt zema sākotnēja biezuma audzēs krāju par 47% un koka individuālo kopējo biomasu par 31%.

Norway spruce is the second most widespread tree species in Latvia. Initial stand density to a large extent determines the development dynamics of spruce stands, therefore it is crucial to estimate how genetic and climatic factors effect tree radial growth and development in low initial density stands. No studies have been made on the effects of climatic and genetic factors affecting extremely low initial density 50-year-old stands. The study was conducted in two Norway spruce 50-year-old stands with different initial stand density, in one of which it was possible to identify clone origin. For the study tree core samples were collected and forest taxation was done for stands and clones in November 2018. and June 2019. Climatic factor effect on ring-width variation was compared in both stands and available clones. Significant differences were observed in climatic factor correlations with residual chronologies in both stands. The most important climatic factors are air temperatures in February and May and precipitation in June. Genetic factors can potentially increase the overall stand volume in low initial density stands by 47% and individual tree overall biomass by 31%.
Differences in growth dynamics of two Norway spruce Picea abies (L.) H. Karst. stands with different initial stand densities
Keywords: Bioloģija; Picea abies; kloni; meža taksācija; dendrohronoloģija; dendroklimatoloģija