Aizdomās turētais kriminālprocesā - Cīrule, Zane (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā „Aizdomās turētais kriminālprocesā” autore pēta aizdomās turētā kā kriminālprocesa dalībnieka raksturojumu un salīdzina ar ārvalsts regulējumu, analizē statusa iegūšanas un zaudēšanas apstākļus, raksturo aizdomās turētā tiesības un pienākumus kriminālprocesā, un izpēta aizdomās turētajam piemērojamos procesuālos piespiedu līdzekļus, ko paredz Latvijas Republikas Kriminālprocesa likums. Izmeklējot noziedzīgu nodarījumu, gandrīz katrā kriminālprocesā kāda persona iegūst aizdomās turētā statusu, ja pierādījumu kopums dod pamatu, ka noziedzīgo nodarījumu izdarījusi konkrētā persona. Aizdomās turētajam Kriminālprocesa likumā un starptautiskajos dokumentos ir noteikts plašs tiesību un pienākumu uzskaitījums. Autore konstatē, ka nepilngadīgajam kā aizdomās turētajam kriminālprocesā ir būtiskas īpatnības. Maģistra darba mērķis ir izpētīt aizdomās turētā kā kriminālprocesa dalībnieka būtību Latvijā un aplūkot problēmjautājumus, kas saistīti ar aizdomās turētā piedalīšanos kriminālprocesā.

The author of the Master Thesis on the theme "The suspect in the criminal proceedings" researches the suspect as a criminal participant characteristics and compares it with a foreign regulation, features the rights and duties of the suspect in the criminal proceedings, researches applicable procedural coercive measures of the suspect provided by the Criminal Procedure Law of the Latvian Republic. Investigating criminal offenses in almost every criminal proceedings case, a person acquires the status of a suspect, if the body of evidence gives grounds to the offense committed by the person concerned. Criminal Procedure Law and international documents determines a wide variety of rights and duties of the suspect. The author finds that the minor as a suspect has essential peculiarities in criminal proceedings. The aim of the Master's Thesis is to research the suspect as criminal proceedings nature of the Latvian participant and to look at issues related to the suspect's participation in criminal proceedings.
The suspect in the criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; aizdomās turētais; statuss; nepilngadīgais; procesuālie piespiedu līdzekļi; kriminālprocess