Valsts darba inspekcijas kompetence darba likuma normu ievērošanas kontrole. - Draudiņa, Sanita Jolanta (Latvijas Universitāte, 2018)
Valsts darba inspekcija ir vienīgā valsts uzraudzības un kontroles īstenotāja darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jomā. Valsts darba inspekcija uzrauga Darba likuma, Darba aizsardzības likuma un no tiem izrietošo Ministru kabineta noteikumu uzraudzību un kontroli. Valsts darba inspekcija kontroli un uzraudzību veic dažādos veidos, tā, piemēram, veic uzņēmumu pārbaudi pamatojoties uz saņemtajiem iesniegumiem, veic preventīvas pārbaudes, veic nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanu, sastāda darba vietas higiēniskos raksturojumus u.c. Veicot jebkuru pārbaudi Valsts darba inspekcija pieprasa no uzņēmuma konkrētu dokumentu klāstu, dokumentārās pārbaudes veikšanai, kā rezultātā salīdzina un vērtē faktisko situāciju ar normatīvajos aktos noteikto kārtību un prasībām. Lai sasniegtu darbā izvirzītos mērķus, autore pēta pēc kādiem principiem strādā Valsts darba inspekcija, kādi ir visbiežāk konstatētie pārkāpumi attiecībā uz darba laiku un atpūtas laiku. Darba izstrādes gaitā autore nonāk pie secinājuma, ka Darba likuma 136.pantā, 139.pantā, 140.pantā un 149.pantā nepieciešams veikt grozījumus un nosaukto normu satura papildinājums, kas sīkāk aprakstīti izstrādātajā darbā. Atslēgvārdi: Valsts darba inspekcija; Darba likums; darba laiks; atpūtas laiks; virsstundas.

The State Labor Inspectorate is the only state supervisor and controler in the field of labor relations and labor protection. State Labor Inspectorate supervises the Labor Law, the Labor Protection Act and the consequent Cabinet of Ministers regulations monitoring and control. The State Labor Inspectorate carries out control and supervision in various ways, for example, it checks companies on the basis of received applications, conducts preventive examinations, carries out an accident investigation at work, formulates hygienic characteristics of the workplace, etc. In carrying out any inspection, the State Labor Inspectorate requests from the company a certain range of documents for the purpose of documentary verification, which as a result compares and evaluates the actual situation with the procedure and requirements specified in regulatory enactments. In order to achieve the goals set in the work, the author investigates based on what principles the State Labor Inspectorate works, what are the most frequently detected violations regarding working time and rest time. During the development of the work, the author comes to the conclusion that Articles 136, 139, Article 140 and Article 149 of the Labor Law need to be amended and supplemented regards to the content of the named norms, which are described in more detail in the work elaboration. Keywords: State Labor Inspectorate; Labor law; working time; rest time; overtime
Competence of the State Labor Inspection Supervision of Compliance with Labor Standards.
Keywords: Juridiskā zinātne; Valsts darba inspekcija; Darba likums; darba laiks; atpūtas laiks; virsstundas