Padomju Krievijas Sarkanās armijas komandējošais sastāvs 1918.g.pavasarī-rudenī: militāro speciālistu institūts - Varnakovs, Vitālijs (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā analizēts profesionālo militāro speciālistu iekļaušana Padomju Krievijas Strādnieku un Zemnieku Sarkanajā Armijā Pilsoņu Kara sākumā 1918. gadā, galvenokārt - pavasarī-rudenī, kad norisinājās Padomju Krievijas Bruņoto Spēku celšana un organizēšana. Darba mērķis - noskaidrot, kādā veidā īstenota bijušo Krievijas armijas virsnieku mobilizācija un cita veida iesaiste uz komandējošiem amatiem Strādnieku un Zemnieku Sarkanās Armijas rindās 1918. gadā. Īpaša uzmanība ir pievērsta periodam 1918. gada pavasarisrudens, kad Pilsoņu Karā kaujās iesaistās aizvien lielākie kontingenti, Sarkanā Armija pārvēršas par regulāro armiju, evolucionēja un veidojas militāras un politiskas pārvaldes orgāni kopa ar karamākslas apguvi un tam, kādu lomu nospēlēja tajos procesos bijušas Krievijas armijas virsniecības korpusa pārstāvji.

The master's thesis analyzes the inclusion of professional military specialists in the RSFSR Workers' and Peasants' Red Army at the beginning of the Civil War in 1918, mainly in the spring-autumn, when the Soviet Russian Armed Forces were raised and organized. The purpose of the study is to find out how the mobilization of former officers of the Russian Army and other types of involvement in command positions of the Workers 'and Peasants' Red Army in 1918 were implemented. Particular attention is paid to the period of springautumn 1918, when more and more contingents were involved in the Civil War battles, the Red Army became a regular army, military and political organs evolved and formed together with the acquisition of warfare as well as to the role of the former Russian Army officers in these processes.
The commanding staff of Soviet Russi’as Red army: the institute of military specialists
Keywords: Vēsture; SZSA; Pilsoņu Karš Krievijā; militārā vēsture; Red Army; Russian Civil War