Bērnu sadarbības prasmju veicināšana jaukta vecuma grupā Montesori pirmsskolā - Jemeļjanova, Marina (Latvijas Universitāte, 2022)
Diplomdarbā “Bērnu sadarbības prasmju veicināšana jaukta vecuma grupā Montesori pirmsskolā” tiek pētītas pirmsskolas vecuma bērnu sadarbības prasmju attīstīšanas iespējas Montesori izglītības iestādē. Darba teorētiskajā daļā tiek piedāvāta teorētisko nostādņu analīze par sadarbības prasmju būtību, veikts pirmsskolas vecuma bērnu sociāli emocionālās attīstības raksturojums, kā arī sniegts Marijas Montesori pedagoģiskās metodes apskats. Lai atbildētu uz pētījuma jautājumiem, darba empīriskajā daļā veikts konstatējošais bērnu novērojums un pirmsskolas pedagogu anketēšana. Pēc darba autores izstrādātās pedagoģiskās programmas realizēšanas bērnu sadarbības prasmju veicināšanai, veikts atkārtots diagnosticējošs novērojums. Noslēgumā tiek izdarīti secinājumi un sniegtas rekomendācijas par sadarbības prasmju attīstīšanas iespējām Montesori pirmsskolā.

The diploma thesis “Promotion of Children's Collaboration Skills in a Mixed Age Group in Montessori Preschool” explores the possibilities of developing preschool children's cooperation skills in a Montessori educational institution. The theoretical part of the thesis offers an analysis of the theoretical approach to the nature of collaboration skills, a description of the social and emotional development of preschool children, as well as a review of Maria Montessori's pedagogical method. In order to answer the research questions, an observation of children and a questionnaire survey of preschool teachers were made in the empirical part of the paper. After the implementation of the pedagogical program developed by the author to promote children's collaboration skills, a repeated diagnostic observation was made. Finally, conclusions are made and recommendations are given on the possibilities of developing collaborative skills in Montessori preschool.
Promotion of Children's Collaboration Skills in a Mixed Age Group in Montessori Preschool
Keywords: Pedagoģija; sadarbības prasmes; jaukta vecuma grupa; pirmsskola; Montesori metode