Pamatlīdzekļi un to grāmatvedības uzskaite un analīze pašvaldības SIA “VANGAŽU AVOTS” - Dedela, Ineta (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba temats ir “Pamatlīdzekļi un to grāmatvedības uzskaite un analīze Pašvaldības SIA “Vangažu avots””. Pamatlīdzekļu uzskaitei un analīzei ir būtiska nozīme uzņēmuma saimnieciskajā darbībā, jo no pareizas uzskaites un grāmatvedības politikas ir atkarīgs uzņēmuma finanšu rezultāts. PSIA “Vangažu avots” pastāv vairākas nepilnības pamatlīdzekļu uzskaitē. Maģistra darba mērķis ir pamatojoties uz pamatlīdzekļu uzskaites un analīzes teorētisko atziņu izpēti, izvērtēt PSIA “Vangažu avots” pamatlīdzekļu uzskaiti un izmantošanas efektivitāti un izstrādāt priekšlikumus pamatlīdzekļu uzskaites pilnveidošanai un nepilnību novēršanai. Maģistra darba izstrādes rezultātā autore konstatēja nepilnības, kas saistītas ar PSIA “Vangažu avots” pamatlīdzekļu uzskaiti, piemēram, nav izstrādāta pamatlīdzekļu marķēšanas sistēma, kas inventarizācijas laikā nedod iespēju identificēt pamatlīdzekļus, pamatlīdzekļu kartītē uzrādītā informācija ir nepilnīga, pamatlīdzekļu atzīšanas vērtības kritērijs ir 1000 eiro, kas pēc autores domām pārāk augsts. Maģistra darba izstrādes procesā autore ir izstrādājusi priekšlikumus šo nepilnību novēršanai.

The topic of the master's thesis is “Fixed assets, their accounting and analysis in the municipal LTD “Vangažu avots””. Accounting and analysis of fixed assets play an important role in the company's operations, as the company's financial performance depends on proper accounting and bookkeeping policies. LTD “Vangažu avots” has several shortcomings in the accounting of fixed assets. The aim of the master's thesis is to evaluate the accounting and efficiency of the use of fixed assets of Ltd “Vangažu avots” based on the research of theoretical findings of fixed asset accounting and analysis, as well as to develop proposals for the improvement of fixed asset accounting and elimination of shortcomings. As a result of elaboration of the master's thesis, the author has identified shortcomings related to the inventory of Ltd “Vangažu avots” fixed assets, for example, no fixed asset labeling system has been developed, which identifies fixed assets during inventory, the information presented in the fixed assets card is incomplete, the criterion for the recognition value of fixed assets is 1000 euros, which in the author's opinion is too high. In the process of elaboration of the master's thesis, the author has developed proposals to eliminate these shortcomings. Keywords - accounting, fixed assets, fixed asset accounting, fixed asset analysis.
Fixed assets, their accountings and analysis in the municipal LTD "Vangažu avots"
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Grāmatvedība; Pamatlīdzekļi; Pamatlīdzekļu uzskaite; Pamatlīdzekļu analīze