Palīglīdzekļu pieejamība un izmantošana pacientu pozicionēšanai rehabilitācijas centrā - Beķere, Rudīte (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma - „Palīglīdzekļu pieejamība un izmantošana pacientu pozicionēšanai rehabilitācijas centrā”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka nepārtraukti attīstoties tehnoloģijām un pieejamajiem palīglīdzekļu veidiem, ir svarīgi zināt kā pareizi, nekaitējot pacientam, uzlabot, atvieglot aprūpi, izmantojot piedāvājumu. Palīglīdzekļiem ir jāatvieglo, gan pacientu, gan darbinieku ikdienu. Cilvēkiem ar funkcionēšanas traucējumiem pašiem, bieži vien, ir grūti uzturēt pareizu guļus, stāvus vai sēdus pozu aktivitāšu veikšanai. Lai cilvēkiem palīdzētu pārvarēt dažādas grūtības ikdienā, atvieglotu ciešanas, ir radīti dažādi palīglīdzekļi, kas jāmāk pareizi un droši lietot. Darba mērķis ir noskaidrot palīglīdzekļu pieejamību un izmantošanu pacientu pozicionēšanā X rehabilitācijas centrā. Pētniecības uzdevumi ir apkopot un analizēt literatūru un avotus par pacientu pozicionēšanas palīglīdzekļiem un to lietošanu; analizēt Virdžīnijas Hendersones pamatvajadzību teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu; izstrādāt pētījuma instrumentus - interviju un novērošanas protokolu, veikt respondentu aptauju un novērošanu; apkopot un analizēt pētījumā iegūtos rezultātus; izstrādāt secinājumus. Pētniecības jautājums: Kādi pozicionēšanas palīglīdzekļi ir pieejami un kā tiek izmantoti X rehabilitācijas centrā? Pētījuma metodoloģija: Pētniecības instruments - kvalitatīvā pētījuma metode. Datu iegūšanai tika izstrādāti – daļēji strukturēta intervija ar 12 jautājumiem un novērošanas protokols. Pētījuma bāze bija 4 pacienti, kas saņem rehabilitācijas kursu X rehabilitācijas centrā un X rehabilitācijas centrā strādājošas 4 māsas, 5 māsu palīgi, 1 ergoterapeits, 2 fizioterapeiti. Atbildot uz pētniecības jautājumu, var secināt, ka pozicionēšana palīglīdzekļi X rehabilitācijas centrā ir pietiekamā daudzumā, lai nodrošinātu pacientu pozicionēšanu gan guļus, gan sēdus, gan pārvietojoties. Palīglīdzekļiem ir liela nozīme pie pacientu pozicionēšanas un tie paredzēti, lai palīdzētu pacientam ātrāk atveseļoties, komfortablāk justies, kļūt neatkarīgākiem. Palīglīdzekļi atvieglo ne tikai pacientu ikdienu, bet arī darbinieku darbu, ja tiek pareizi lietoti. Atslēgas vārdi: palīglīdzekļi, pacientu pozicionēšana, rehabilitācijas centrs

Subject of bachelor's work -“ Availability and use of aids for patient positioning in the rehabilitation center”. The topics are highlighted by the continued development of technology and the available types of assistive products, which makes it important to know how to improve, facilitate supply-side care without harming the patient. Assistive products should facilitate the daily lives of both patients and employees. It is often difficult for people with impaired functioning to maintain the correct lying, standing or sitting position for activities. In order to help people overcome a variety of day-to-day difficulties, to ease suffering, a variety of assistive products have been created that need to be able to use correctly and safely. The aim of the work is to clarify the availability and use of assistive products in patient positioning at X Rehabilitation Centre. Research tasks include collecting and analyzing literature and sources on patient positioning aids and their use; analysing Virginia Henderson's basic needs theory in relation to the subject of bachelor's work; developing study tools –interview and observation protocol, conducting survey and observation of respondents; collecting and analyzing the results of the study; drawing up conclusions. Research question: What positioning aids are available and how are used in X Rehabilitation Center? Study methodology: Research Instrument -qualitative study method. For dat acquisition, a semi-structured interview with 12 issues and a follow-up Protocol Was developed. The study base was 4 patients receiving a rehabilitation course at X Rehabilitation Center and 4 nurses working in X Rehabilitation Center, 5 nursing assistants, 1 ergotherapist, 2 physiotherapists. In response to the research question, it can be concluded that positioning aids in the X Rehabilitation Centre are sufficient to ensure patient positioning, both lying and sitting, and moving. Assistive products play an important role in patient positioning and are designed to help the patient recover more quickly, feel more comfortable, become more independent. Assistive products make it easier not only for patients to day, but also for employees to work properly. Keywords: assistive products, patient positioning, rehabilitation centre
Availability and use of aids for patient positioning in the rehabilitation center
Keywords: Medicīna; palīglīdzekļi; pacientu; pozicionēšana; rehabilitācijas; centrs