Ekoloģiski atbildīgas attieksmes veicināšana 5-6 gadus veciem bērniem - Lece-Bokiša, Anda (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī kvalifikācijas darba mērķis ir noskaidrot mijsakarības starp atbildīgu attieksmi bērniem pirmsskolas 3.vecuma posmā un ekoloģiski atbildīgas attieksmes veicināšanu mācību procesā 5–6 gadus veciem bērniem. Teorētiskajā daļā tiek analizēti informācijas avoti par bērnu atbildīgu attieksmi pret dabu, tās līmeņiem, par to, kā veicināt ekoloģiski atbildīgu attieksmi bērniem pirmsskolā, un par ekoloģiski atbildīgas attieksmes veidošanās nozīmi jau pirmsskolas pēdējā vecuma posmā. Empīriskajā daļā tiek veikta datu analīze, aprakstot bērnu attīstības līmeni. Tiek izvirzīti atbildīgas atieksmes rādītāji un līmeņi pirmsskolas 3. posma bērniem, izveidots un aprobēts mācību procesāčetru nedēļu plāns ekoloģiski atbildīgas attieksmes veicināšanai 5–6 gadus veciem bērniem. Rezultātā izstrādātas rekomedācijas vecākiem un pirmsskolas pedagogiem par ekoloģiski atbildīgas attieksmes veicināšanu 5–6 gadus veciem bērniem. Atslēgas vārdi: atbildības līmeņi bērnam, rotaļnodarbība dabā, ekoloģiski atbildīga attieksme

The aim of this workwas to investigate acorrelation between environmentally responsible attitudes in preschool children and the promotion of environmentally responsible attitudes duringschool learning process in 5 – 6 years old children. In the theoretical part of this work, existing literature is analysed to determine what is considered to be a responsible attitude towards nature, its levels, how to promote ecologically responsible attitudes in preschool children, and the importance of the development of such attitudes already in the 3rd stage of preschool. In the empirical part, data analysis is carried out, describing the level of development of children. Indicators and levels of responsible attitude are put forward for children of the 3rd stage of preschool, a four-week plan for the promotion of ecologically responsible attitudes for children aged 5 – 6 years is created and approved for the learning process. As a result, recommendations have been developed for parents and preschool educators on promoting an environmentally responsible attitude for children aged 5 – 6 years. Keywords: responsibility in children, play lesson in nature, ecologically responsible attitude
Contribute of ecologically responsible attitude in 5-6 year old children
Keywords: Izglītības zinātnes; Atbildības līmeņi bērnam; Ekoloģiski atbildīga attieksme; Rotaļnodarbība dabā; Responsibility in children; Play lesson in nature