Bērnu un vecāku separācijas darba migrācijas dēļ pieredzes saistība ar pieaugušo pašvērtējumu un separācijas trauksmi - Kalniete, Ērika Mišele (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot bērnu un vecāku separācijas darba migrācijas dēļ pieredzes saistību ar pieaugušo pašreizējo pašvērtējumu un separācijas trauksmes pazīmēm. Pētījumā piedalījās 53 dalībnieki vecumā no 18 līdz 25 gadiem, no kuriem 35 bija sievietes (66%) un 18 bija vīrieši (34%). Respondenti aizpildīja demogrāfisko rādītāju aptauju (vecums tagad, vecums kad migrēja vecāki, vecums kad vecāki atgriezās, dzimums, ģimenes sastāvs bērnībā), vēsturisko faktu aptauju (kurš no vecākiem bija migrējis, kas palika ar bērnu, jauni ģimenes locekļi), retrospektīvo emociju aptauju, Rozenberga pašcieņas aptauju (Rosenberg Self- Esteem Scale) (Rosenberg, 1965), kuru latviešu valodā adaptējusi Miltuze, A. (Miltuze, 1996) un pieaugušo separācijas trauksmes aptauju (Adult separation anxiety questionnaire (ASA-27), Manicavasagar, Silove, Wagner & Drobny, 2003), kas tika adaptēta latviešu valodā šī pētījuma ietvaros. Rezultāti atklāja, ka bērna vecumam separācijas brīdī un separācijas ilgumam nav saistības ar pašvērtējumu un separācijas trauksmi pieaugušo vecumā. Kā arī, separācijas trauksmei nav saistības ar pašvērtējumu. Tomēr, separācijas trauksmei ir novērojamas pozitīvas saistības ar bailēm un skumjām, un negatīva saistība ar baudu, ko respondenti norādīja kā piedzīvotu separācijas laikā. Pašvērtējumam tika novērotas negatīvas saistības ar vainas izjūtu un aizvainojumu. Separācijas vecums bija negatīvi saistīts ar bēdīgumu. Separācijas ilgums bija pozitīvi saistīts ar bailēm, uztraukumu, bēdīgumu, izmisumu un pamestības izjūtu. Atslēgas vārdi: pašvērtējums, separācijas trauksme, migrācijas separācija

The aim of the bachelor thesis was to investigate The Relationship of Children's and Parents' Experience of Separation Due to Labour Migration with adults' current self-esteem and signs of separation anxiety. The study involved 53 participants aged between 18 and 25 years, of whom 35 were female (66%) and 18 were male (34%). The participants completed a demographic questionnaire (age now, age when parents migrated, age when parents returned, gender, family composition in childhood), a historical facts questionnaire (which parent migrated, who stayed with the child, new family members), a retrospective emotional survey, the Rosenberg Self- Esteem Scale (Rosenberg, 1965), adapted into Latvian by Miltuze, A. (Miltuze, 1996) and the Adult Separation Anxiety Questionnaire (ASA-27) (Manicavasagar, Silove, Wagner & Drobny, 2003), which was adapted into Latvian for the present study. The results revealed that the age of the child at the time of separation and the duration of separation had no relationship with self-esteem and separation anxiety. Also, separation anxiety had no relationship with self-esteem. However, separation anxiety showed positive associations with fear and sadness, and a negative association with pleasure, which respondents reported experiencing during the separation. Self-esteem showed negative associations with feelings of guilt and resentment. Age at separation was negatively associated with sadness. Length of separation was positively associated with fear, worry, sadness, despair and feelings of abandonment. Keywords: self-esteem, separation anxiety, migratory separation
The Relationship of Children's and Parents' Experience of Separation Due to Labour Migration to Adults' Self-Esteem and Separation Anxiety
Keywords: Psiholoģija; pašvērtējums; separācijas trauksme; migrācijas separācija; separācijas trauksmes traucējums