Saistība starp iekšējo kontroles lokusu un indivīda reliģisko, politisko nostāju. - Vijums, Ritvars (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba nosaukums ir saistība starp iekšējo kontroles lokusu un indivīda reliģisko, politisko nostāju.Tika izvirzīts pētījuma jautājums, kas skan sekojoši - Vai pastāv statistiski nozīmīgas sakarības indivīda iekšējā kontroles lokusā, starp politiski un reliģiski orientētiem indivīdiem? Mērķis ir noskaidrot vai pastāv kāda atšķirība starp izvēlēto ārējās kontroles avotu - reliģiju (dievu) vai politiku (valdību), ietekmi uz indivīda iekšējo kontroles lokusu.Veiktais pētījums ir korelatīvs, tādēļ atšķirīgu grupu izveide nav nepieciešama.Dati tika ievākti interneta vidē. Lai iegūtu datus par indivīdu kontroles lokusu, tika izmantota J.B.Rottera I-E skala, kas iepriekš tikusi adaptēta latviešu valodā, kā arī tika pievienoti apgalvojumi, ar pietiekamu ticamību, kas novērtē indivīdu uzskatus attiecībā uz reliģiju un valdību.Apstrādājot datus tika secināts, ka starp kontroles lokusu un indivīdu reliģisko politisko nostāju pastāv statistiski nozīmīga saistība

The title of this work is connection between the internal locus of control and individuals political and religious views.The question i am trying to answer in this study is, as follows - Is there a statistically significant difference in the internal locus of control between religiously and politically oriented people? The aim of this study is to find out if there is a difference in influence on the internal locus of control, based on the chosen source of external control - religion (god) or politics (government).As this is a correlative study, there is no necessity to make distinct groups.The data was gathered by distributing a survey on the internet.To gather the data on the locus of control, the J.B.Rotter I-E scale, which has been adapted to latvian language,was used, as well as a few statements, with a decent reliabiliy, to gather the data for religiousity and political views. Upon reviewing the data, it has become clear, that there is a statistically significant connection betweet the locus of control and an individuals political an religious views.
Connection between an individuals internal locus of control and his religious and political views.
Keywords: Psiholoģija; iekšējais kontroles lokuss; ārējais kontroles lokuss; reliģija; valdība