Latvijas eksporta konkurētspēja - Vergina, Kristīne Amanda (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Latvijas eksporta konkurētspēja”. Bakalaura darba mērķis ir, balstoties uz analizēto literatūru, izvēlēties piemērotāko eksporta konkurētspējas novērtēšanas metodi, uz kā pamata novērtēt Latvijas eksporta konkurētspēju, tās izmaiņas. Bakalaura darbā autors raksturo Latvijas eksporta dinamikas un struktūras attīstību, ko salīdzina ar kaimiņvalstu Lietuvas un Igaunijas eksporta sniegumu. Tiek noteiktas arī Latvijas preču eksporta konkurētspējīgākās preču grupas Baltijā, Eiropas Savienībā un pasaulē. Darbā tika konstatēts, ka Latvijas sniegums eksporta ziņā atpaliek no abu kaimiņvalstu rādītājiem. Visspēcīgāko konkurētspēju Latvija uzrāda preču grupās, kas skaitās kā zemo tehnoloģiju nozaru produkti - koks un tā izstrādājumus, kā arī dzērieni un alkoholiskie šķidrumi.

The subject of the bachelor thesis is “Competitiveness of Latvia's export”. The aim of the bachelor's thesis is, based on the analyzed literature, choose the most appropriate method for assessing the competitiveness of export, on the basis of which to assess the competitiveness of Latvia’s export and its changes. In the bachelor's thesis, the author describes the development of Latvia's export dynamics and structure, which is compared with the export performance of neighbouring countries Lithuania and Estonia. The most competitive product groups of Latvia’s export of goods in the Baltics, the European Union and the world are also determined. It was found in the work that Latvia's performance in terms of exports lags behind the indicators of both neighbouring countries. Latvia shows the strongest competitiveness in product groups that count as products of low-technology industries - wood and its products, as well as drinks and alcoholic fluids.
Competitiveness of Latvia's export
Keywords: Ekonomika; eksports; preču eksports; konkurētspēja; RCA indekss