Iedzīvotāju stigmatizācija psihisko traucējumu gadījumā - Avotiņa, Veronika (Latvijas Universitāte, 2024)
Stigma noved pie diskriminācijas, rada šķēršļus veselības aprūpei, kā arī padziļina sociālo nevienlīdzību, apgrūtinot cilvēku ar psihiska rakstura traucējumiem pilnvērtīgu līdzdalību sabiedrībā. Turklāt tēmas aktualitāte ir saistīta ar to, ka psihiskās veselības traucējumu stigmatizācija neļauj cilvēkiem atklāti apspriest savas problēmas un meklēt nepieciešamo palīdzību. Tas kavē agrīnu diagnostiku un efektīvu ārstēšanu, palielinot slimību slogu gan indivīdam, gan sabiedrībai kopumā. Aizspriedumu samazināšana šajā jomā var palīdzēt radīt labvēlīgāku un iekļaujošāku vidi ikvienam. Lai mazinātu stigmatizāciju, nepieciešams stāstīt un izglītot sabiedrību par psihiskiem veselības traucējumiem. Bakalaura darbs "Iedzīvotāju stigmatizācija psihisko traucējumu gadījumā " ir veltīts galveno faktoru un cēloņu izpētei, kas veicina stigmatizāciju pret cilvēkiem ar psihiskās veselības traucējumiem. Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot iedzīvotāju stigmatizācijas iemeslus psihiskās veselības traucējumu gadījumā. Kā instrumentārijs tika izmantota autores izstrādāta aptaujas anketa. Aptaujas anketa sastāv no 15 jautājumiem, ar atbilžu variantiem, kur respondentiem bija iespēja izvēlēties kādu no atbildēm un ir iespēja ierakstīt, ja kāda no atbildēm respondentam nav atbilstoša. Pētījuma rezultāti var kalpot par pamatu diskusijai par nepieciešamību mainīt sabiedrības uzskatus un veicināt lielāku izpratni un atbalstu šiem cilvēkiem. Bakalaura darbā pētījumā piedalījās 105 Latvijas iedzīvotāji, latviski runājoši no 18 – 71 gadu vecumam. Darba autore apkopojot datus ir guvusi atbildi uz pētniecības jautājumu respondenti kā stigmatizācijas iemeslus psihisko traucējumu gadījumā 93 (88,5) respondentu māca šaubas par medikamentu efektivitāti, norādot uz blakusparādībām, to neefektivitāti vai ka pacienti tiek sazāļoti, izjūt bailes no apkārtējo diskriminācijas, negatīva attieksme, kolēģi izvairās, neuzticās vai nevēlas strādāt ar kolēģiem, kuriem ir psihiski veselības traucējumi. Apkopojot rezultātus darba autore arī secina, ka 59 (56,2%) respondentu atbildēja, ka dotos pie speciālista, bet 30 (28,6%) respondentu lietotu medikamentusm homeopātoskos līdzekļus un alkoholu, lai mazinātu nepatīkamās sajūtas, 16 (15,2%) respondentu izvēlētos citas metodes, lai mazinātu nepatīkamās sajūtas. 46 (43,8%) respondentu veršanās pēc profesionālas palīdzības ir kavēta, kas apstiprina hipotēzi.

Stigma leads to discrimination, creates barriers to health care, and deepens it social inequality, making it difficult for people with mental disorders to be full-fledged participation in society. In addition, the topicality of the topic is related to the fact that mental disorders stigma prevents people from openly discussing their problems and seeking what they need help. This hinders early diagnosis and effective treatment, increasing the burden of disease both for the individual and for society as a whole. Reducing stigma in this area can help create a more favorable and inclusive environment for everyone. In order to reduce the stigma, it is necessary to tell and educate the public about mental health disorders. The bachelor's thesis "Stigma of people with mental disorders" is devoted to the study of the main factors and causes that contribute to the stigmatization of people with mental disorders. The aim of the bachelor's thesis was to find out the reasons for the stigmatization of the population in the case of mental disorders. A questionnaire developed by the author was used as an instrument. The questionnaire consists of 15 multiple-choice questions, where the respondents had the opportunity to choose one of the answers and there is an opportunity to record if one of the answers is not appropriate for the respondent. The results of the study can serve as a basis for a discussion about the need to change public attitudes and promote greater understanding and support for these people. 100 residents of Latvia, speaking Latvian from 18 to 71 years of age, participated in the bachelor thesis. By collecting data, the author of the paper has obtained an answer to the research question respondents as reasons for stigmatization in the case of mental disorders 93 (88.5) respondents have doubts about the effectiveness of medications, pointing to side effects, their ineffectiveness or that patients are harmed, feel fear of discrimination by others, negative attitude , colleagues avoid, distrust or do not want to work with colleagues who have mental health disorders. Summarizing the results, the author of the paper also concludes that 59 (56.2%) respondents answered that they would go to a specialist, while 30 (28.6%) respondents would use homeopathic remedies and alcohol to reduce unpleasant sensations, 16 (15.2%) ) respondents would choose other methods to reduce unpleasant feelings. 46 (43.8%) respondents have delayed seeking professional help, which confirms the hypothesis.
Stigma of the population in mental disorders
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; stigma; stigmatizācija; psihiskie veselības traucējumi; iedzīvotāji