Treniņu un spēļu intensitātes salīdzinājums. Rezultātu analīze atkarībā no treniņu slodzes maiņas - Burlačuks, Vadims (Latvijas Universitāte, 2023)
Futbols ir sporta veids, ko spēlē visā pasaulē. Tas pastāv jau gadsimtiem ilgi un gadu gaitā ir piedzīvojis daudzas izmaiņas. Vienīgais, kas paliek nemainīgs sportistam būt maksimāli fiziski, tehniski, mentāli gatavam jebkurai slodzei. Sportists, kas nav fiziski spēcīgs un gatavs doties laukumā, apdraud netikai komandas rezultātu , bet arī spēles gaitu un paša futbolista veselības stāvokli. Tāpēc, ir nepieciešams jau no agras bērnības spēt pielāgoties fiziskajai slodzei, lai nodrošinātu futbolista turpmāko piedalīšanos sporta sacensībās. Kvalifikācijas darbā “Treniņu un spēļu intensitātes salīdzinājums. Rezultātu analīze atkarībā no treniņu slodzes maiņas” galvenais mērķis ir izanalizēt aspektus, kas ietekmē treniņu un spēļu slodzi 12-13 gadus veciem audzēkņiem, kā arī pētījuma ietvaros apskatīt futbola spēļu formātus, lai atvieglotu pāreju no viena formāta uz citu. Kvalifikācijas darba pirmajā nodaļā tika apskatīts futbola raksturojums, informācija par slodzi un intensitāti, fizisko sagatavotību, spēku un to veidiem. Kvalifikācijas darba otrajā nodaļā pievēršot uzmanību literatūras avotiem, tika analizēta vecumposmu fizioloģija, īpatnības un psiholoģiskās īpašības sportā. Kvalifikācijas darba trešajā nodaļa tika iegūta informācija no teorētiskiem literatūras avotiem par futbola spēļu formātiem 8x8, 9x9 un 11x11. Kvalifikācijas darba ceturtajā nodaļā, jeb praktiskajā pētnieciskajā daļā tika apskatītas pa trīs spēlēm 8x8, 9x9, 11x11 formātos, trīs treniņi 2010. un 2009. gada dzimušiem audzēkņiem, liela uzmanība tika pievērsta noskrietai distancei, paātrinājumu skaitam un maksimālajam ātrumam. Rezultāti tika apkopoti un izvirzītā hipotēze apstiprinājās.

Football is a sport played all over the world. It has existed for centuries and has undergone many changes over the years. The only thing that remains the same for the athlete is to be physically, technically, and mentally prepared for any training load. An athlete who is not physically strong and ready to go on the pitch endangers not only the team's result, but also the course of the game and the health of the footballer himself. Therefore, it is necessary to be able to adapt to the physical load from the early age in order to ensure the footballer's future participation in sporting competitions. The aim of the qualification work "Comparison of training and playing intensity. Analysis of the results depending on the change of training load" is to analyse the aspects that influence the training and playing load of 12–13-year-olds football players, as well as to look at the formats of football games in order to facilitate the transition from one format to another. The first chapter of the qualification work concerns characteristics of football, information about load and intensity, physical fitness, strength and their types. Physiology, peculiarities and psychological characteristics of particular age groups in sports, focusing on literature sources, are analysed in the second chapter of the qualification work. The third chapter includes information about football game formats 8x8, 9x9 and 11x11 from theoretical literature sources. The fourth chapter of the qualification work, or the practical research part examines three games in 8x8, 9x9, 11x11 formats, three training sessions for 2010 and 2009 born football players. Focus is on distance, number of accelerations and maximum speed. The results are summarised and the hypothesis of the Diploma Paper is confirmed.
The comparison of training and gaming intensity. The analysis of results according to changes in training activity
Keywords: Sporta zinātne; futbols; intensitāte; analīze; spēles formāti; distance