Paroksizmālie stāvokļi šizofrēniskā spektra pacientiem: "Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra" dati - Jeske, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis bija izpētīt paroksizmālo traucējumu biežumu un veidus šizofrēnijas slimniekiem. Pētāmā grupa ir „Rīgas Psihiatrijas un Narkoloģijas Centra” ambulatori – konsultatīvās klīnikas pacienti ar šizofrēniska spektra traucējumiem, kuriem ir paroksizmāli traucējumi, galvenokārt ģeneralizētas epilepsijas lēkmes. Ar anonīmu aptauju metodi un medicīniskās dokumentācijas izskatīšanu tika pētīti pacienti ar F2 diagnozi, kam anamnēzē ir minēti paroksizmāli stāvokļi. Tika noteikts epilēkmju biežums un to iespējamie rašanās cēloņi. Iegūtie dati tika aprakstīti ar vispārpieņemtiem statistikas rādītājiem un lielumiem un salīdzināti ar literatūras datiem par šizofrēnijas un epilepsijas komorbiditātēm. Rezultāti liecina, ka 34 % noteikta cēloņa dēļ attīstās epilepsija, un, ka 2,5 % pacientu līdzās pastāv šizofrēnija un epilepsija. Atslēgas vārdi: šizofrēniskā spektra traucējumi, lēkmes, komorbiditātes, simptomātiskā epilepsija

The objective of bachelor work was to explore the paroxysmal disorders frequency and specularities in patients with schizophrenia. The exanimate group is the patients with schizophrenic spectrum disorders of „Riga Psychiatry and Narcology Centre” out – patient departament, who have paroxysmal disturbances, mostly generalized epileptic seizures. With anonymous questionnaire and medical documentation exploring methods, explored patients with F2 diagnose, who in anamnesis was listed paroxysmal conditions. In this work was established epileptic seizure frequency and possible causes. Findings have been described with generally accepted statistical indices, and results were compared to literature dates about schizophreania and epilepsy comorbidities. The results show that 34 % of patients from definite cause will develop epilepsy, and, that 2,5 % patients have schizophrenia and epilepsy together. Keywords: Schizophrenia spectrum disorders, seizures, comorbidities, symptomatic epilepsy
Paroxysmal disorders in pacients with schizophreania: data of Riga Centre of Psychiatry and Addiction disorders
Keywords: Farmācija