Zvejnieku saimnieciskās organizācijas formas un to darbība Vidzemes piekrastē (1940-1944) - Kļuss, Egīls (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs “Zvejnieku saimnieciskās organizācijas formas un to darbība Vidzemes piekrastē (1940–1944)” piedāvā jaunu skatījumu uz Latvijas tautsaimniecības un sociālās vēstures procesiem Otrā pasaules kara laikā, analizējot līdz šim attiecīgajā periodā nepētītu tautsaimniecības nozari — zvejniecību. Darba mērķis ir noteikt galvenās zvejnieku kopdarbības organizācijas un to darbības iezīmes Vidzemes piekrastē un izmaiņas kara un okupāciju ietekmē no 1940. līdz 1944. gadam. Līdz ar padomju okupāciju Vidzemes piekrastē salīdzinoši strauji sākās pāreja uz darbu arteļos un zivju fabrikās, pārņemot organizācijas modeli, kas bija raksturīgs Padomju Savienībai pirms kolektivizācijas, taču nacistiskās Vācijas okupācijas laikā daļa pirmspadomju kārtības tika atjaunota, savukārt daļa padomju varas ieviesto izmaiņu saglabājās.

The bachelor’s thesis “Forms of Economic Organization among Fishermen and Their Activities on the Vidzeme Coast (1940–1944)” provides a new perspective on Latvia’s economic and social history during World War II by exploring the largely understudied fishing sector. The thesis aims to identify the main cooperative organizations of fishermen, their operational characteristics along the Vidzeme coast, and the changes they experienced under the influence of war and occupation from 1940 to 1944. With Soviet occupation, there was a swift transition to artels (cooperative workgroups) and fish processing factories, adopting a Soviet model before collectivization. However, under Nazi German occupation, some pre—Soviet practices were restored, while certain Soviet changes remained.
Forms of the Economic Organisation and Activities of Fishermen in the Vidzeme Coast (1940-1944)
Keywords: Vēsture un arheoloģija; zvejnieku sabiedrība; artelis; zivju pārstrādes fabrika; reorganizācija; komandekonomika