Metafikcija un intertekstualitāte Lemonija Sniketa "Nelaimīgo notikumu virknē" - Lismane, Laima (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī bakalaura darba mērķis ir pētīt metafikcijas un intertekstualitātes izmantojumu literatūrā un to, kā tās pielietotas Lemonija Sniketa darbos, īpašu vērību veltot tieši metafiktīvo elementu analīzei. Metodes, kas tiek izmantotas šajā darbā, ir teorētiskās literatūras apskatīšana un “Nelaimīgo notikumu virknes” grāmatu praktiskā analīze. Rezultāti liecina, ka šajā darbā vēstītājs bieži uzrunā lasītāju tieši gan paskaidrojot vēstījumu, gan daloties zināšanām, gan iekļaujot intertekstuālus elementus tā palielinot lasītāja izpratni un radot vēstītāja klātesamības efektu, šķietami nojaucot robežu starp vēstītāju un lasītāju. Tā kā Snikets ir pieaugušais, kurš raksta galvenokārt bērniem domātus stāstus, taču to tekstā iekļauj arī vecākiem lasītājiem zināmas vai nojaušamas atsauces, viņa grāmatas var izbaudīt visu vecumu un zināšanu līmeņu cilvēki.

The goal of this bachelor thesis is to study the use of metafiction and intertextuality in literature, and how they are used in the works of Lemony Snicket, paying particular attention to the analysis of metafictional elements The methods used in this paper are the examining of theoretical literature and the practical analysis of the ASOUE books. The findings show that, in this work, the narrator often addresses the reader directly, by explaining the narration, sharing knowledge, and incorporating intertextual elements, thereby increasing the reader's understanding and creating the effect of a present narrator, seemingly destroying the border between the narrator and the reader. As Snicket is an adult writing stories mainly meant for children but including references meant for older readers, his books can be enjoyed by people of all ages and knowledge levels.
Metafiction and Intertextuality in Lemony Snicket's "A Series of Unfortunate Events"
Keywords: Valodniecība; metafiction; intertextuality; narrator; Lemony Snicket; allusions