Rubas un tās apkaimes iedzīvotāju runas etnolingvistisks apskats - Varta, Ance (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba nosaukums ir „Rubas un tās apkaimes iedzīvotāju runas etnolingvistisks apskats”. Tēma izvēlēta, jo Rubas un tās apkaimes iedzīvotāju runā novērojamas īpatnības, kas saistītas ar lietuviešu klātbūtni ikdienā. Tēmas aktualitāte saistīta ar pieaugošo interesi par valodas kultūru un runas īpatnībām. Bakalaura darba mērķis ir apzināt Rubas un tās apkaimes iedzīvotāju runas īpatnības, pievēršot īpašu uzmanību tādām, kuras radušās divu līdzās esošu valodu un kultūru ietekmē. Tika izvirzīti uzdevumi: iepazīties ar attiecīgo literatūru, veikt iedzīvotāju anketēšanu par lingvistisko situāciju Rubā, novērot, kādu ietekmi atstāj lietuviešu valoda latviešu valodā, veikt secinājumus. Darbā tiek secināts, ka Rubas pagastā latviešu un lietuviešu valodas atrodas mijiedarbībā, realizējoties iedzīvotāju runā.

Title of this bachelor’s paper “The Ethno-linguistic Overview of the Speech of Ruba Area Population” was chosen because there are peculiarities in speech of Ruba Area population, which related with presence of Lithuanians. The topicality of this research is related with grooving interests about culture of language and features of speech. The aim of Bachelor’s paper is to identify peculiarities in speech of Ruba area population, specially working with those are made by influence of two conterminous languages and cultures. Targets were set: identify corresponding literature, take surveys about linguistic situation in Ruba area, observe what kind of influence is made in Latvian by Lithuanian and draw conclusions. During the research author has found out that in Ruba area Latvian and Lithuanian are interaction appearing in to speech of population.
The Ethno-linguistic Overview of the Speech of Ruba Area Population
Keywords: Filoloģija