Domāšanas kļūdas un piesaistes dimensiju saistība dzimumnoziedznieku grupās, kuri veikuši noziegumu pret nepilngadīgajiem un pret pieaugušajiem - Smukause, Ieva (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv saistība starp domāšanas kļūdām un piesaistes dimensijām dzimumnoziedznieku grupās, un vai pastāv statistiski nozīmīga atšķirība starp dzimumnoziedzniekiem, kuri veikuši noziegumu pret nepilngadīgo un pret pilngadīgo, un cilvēkiem nesaistītiem ar krimināliem pārkāpumiem. Pētījumā piedalījās 103 pieaugušie vīrieši vecumā no 20 līdz 70 gadiem. Dalībnieki tika iedalīti trīs pētījuma grupās: dzimumnoziedznieki, kuri veikuši noziegumu pret nepilngadīgo (n=32), dzimumnoziedznieki, kuri veikuši noziegumu pret pilngadīgo (n=32) un kontroles grupa, vīrieši, kuri agrāk nav sodīti un , kuri pašreiz nav saistīti ar krimināliem pārkāpumiem ( n=39). Kriminogēnas domāšanas noteikšanai tika pielietota Likumpārkāpēja domāšanas veids (The Measure of Offender Thinking Style/MOTS/, Mandracchia, Morgan, Garos, & Gar- land, 2007), piesaistes dimensiju noteikšanai tika izmantota Attiecību skalu aptauja (Relationship Scales Questionnaire/RSQ/, Griffin& Bartholomew, 1994). Pētījuma rezultāti parādīja, ka pastāv nozīmīga saistība starp kriminogēnu domāšanu (domāšanas kļūdām) un izvairīguma un trauksmainā piesaistes dimensijām. Kā arī pētījuma rezultāti uzrādīja statistiski nozīmīgas atšķirības starp abām dzimumnoziedznieku grupām ar kontroles grupas aptauju rādītājiem.

The aim of the study was to determine whether there is relationship between cognitive distortions and the dimensions of attachment in sex offender groups and whether there is a statistically significant difference between sex offenders who commit crimes against minors and adults and non-criminals. The study was attended by 103 adult males aged 20 to 70 years. The participants were divided into three study groups: sex offenders who committed crimes against minors (n = 32), sex offenders who committed crimes against adolescents (n = 32) and control group, males who were not sentenced in the past and who are not currently involved in criminal offenses (n = 39). The Relationship Scales Questionnaire /RSQ/ (Griffin& Bartholomew, 1994) was used to determine the dimensions of attachment and to determine criminogenic thinking was applied The Measure of Offender Thinking Style / MOTS / (Mandracchia, Morgan, Garos, & Garland 2007). The results of the study showed that there is a significant relationship between criminogenic thinking and the style of anxiety and avoidance attachment dimensions. The results of the study also showed statistically significant differences between both sex offender groups with the control group survey indicators.
Cognitive distortions and attachment dimensions connection in sex offenders groups who have commited crime against minors and adults
Keywords: Psiholoģija; kriminogēna domāšana; domāšanas kļūdas; dzimumnoziedznieki; piesaistes dimensijas