Peldētāju niezes ierosinātāju (Trichobilharzia spp.) sastopamība dīķgliemežu (Lymnaeidae) dzimtas gliemežos Rīgas peldvietās - Tolkačovs, Vasilijs Elīns (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba mērķis bija izpētīt Lymnaeidae dzimtas gliemežu parazitofaunu un noteikt Trichobilharzia spp. parazītu sastopamību Rīgas ūdenstilpēs, kā arī izvērtēt iespējamo vides faktoru ietekmi uz parazītu sastopamību gliemežos. Darbs tika izstrādāts 2024. gadā no jūlija līdz septembrim Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “BIOR” Mikrobioloģijas un patoloģijas laboratorijā. Paraugi tika iegūti no trīs rekreācijas ūdenstilpēm minētajā laika periodā. Izmeklēti 102 gliemežu paraugi no četrām Lymnaeidae dzimtas sugas. Parazītu klātbūtnes noteikšanai tika izmantota parazītu izdalīšanās un novērošanas metode. Gliemežu sugas un parazītu taksoni tika identificēti, balstoties uz morfoloģiskajām pazīmēm. Pētījuma gaitā tika konstatēti seši parazītu taksoni, no kuriem Trichobilharzia spp. cerkārijas tika identificētas 9,8 % no visiem izmeklētajiem gliemežiem. Tika konstatēta gan biotisko, gan abiotisko faktoru, tostarp saimniekorganismu sugu un sezonalitātes, ietekme uz parazītu taksonu sastopamību gliemežos.

The aim of this study was to investigate the parasitofauna of snails belonging to the family Lymnaeidae and to determine the occurrence of Trichobilharzia spp. parasites parasites in freshwater bodies in Riga, as well as to assess the potential influence of environmental factors on parasite prevalence in snails. The research was conducted from July to September 2024 at the Microbiology and Pathology Laboratory of the Institute of Food Safety, Animal Health and Environment “BIOR.” Samples were collected from three recreational water bodies during the study period. In total, 102 snails representing four Lymnaeidae species were examined. To determine parasite presence, a cercarial shedding and observation method was applied. Snail species and parasite taxa were identified based on morphological characteristics. In total, six parasite taxa were recorded, with Trichobilharzia spp. cercariae identified in 9.8 % of all examined snails. The occurrence of parasite taxa in snails was influenced by both biotic and abiotic factors, including host species and seasonality.
Occurrence of swimmer's itch agents (Trichobilharzia spp.) in pond snails (Lymnaeidae) in Riga bathing sites
Keywords: Bioloģija; Trichobilharzia; Lymnaeidae; peldētāju nieze; ekoloģiskie faktori