Ugunsputna (fēniksa ) ikonogrāfija dažādu tautu kultūrā un tā tēla pielietojums mūsdienu dizaina ietvaros - Nagle, Ginta (Latvijas Universitāte, 2009)
Ugunsputns kā teiksmains mitoloģisks tēls ir sastopams ļoti daudzās kultūrās. Katra no tām šim putnam ir devusi savu nosaukumu, piedēvējusi mītiskas īpašības, simboliku un izskatu, bet ugunsputnu raksturojošās pamatīpašības ir veidojušās ļoti līdzīgas. Darba sākumā tika izvirzīta hipotēze, ka fēniksa tēls ir aktuāls arī mūsdienās, ko arī apstiprināja veiktais pētījums. Autores mērķis bija izveidot savu vizuālo interpretāciju par ugunsputnu, balstoties uz teorētiskajiem pētījumiem par tā izskatu un simboliku no dažādu tautu mītiem, kā arī autores veiktā empīriskā pētījuma (fēniksa tēls tetovējumos). Pēc izstrādātā maketa tika veikta auduma apdruka. Veicot ekonomiskos aprēķinus un pētot drukas tehnoloģiju, tika atrasts visizdevīgākais veids, lai izgatavotu reālu produktu – kleitu ar ugunsputna uzdruku no izstrādātas dizaina kolekcijas. Atslēgvārdi: ugunsputns, ikonogrāfija, simbolika, krāsa, auduma apdruka.

Iconography of Firebird (Phoenix) in Different Nations'Culture and it's Image in Nowadays Design A firebird as a fabulous mythological character is well known in many cultures. Each one of them has given for it a different name, mythological characteristics, symbol and shape. But the characterization of main qualities is similar. The image of phoenix is outstanding also in nowadays but mainly its design is pronounced in tattoo designs. The aim is to make authors’ own visual interpretation of the firebird base on authors’ empirical research and theoretical researches about firebird shape and symbolism in different myths and during different ages. According to elaborated model the author made textile print. Base on economical calculations and printing technology, the most profitable way was found how to produce real product - the dress with printed firebird from designed collection. Key words: firebird, iconography, color, symbolism, textile print.
Iconography of Firebird (Phoenix) in Different Nations'Culture and it's Image in Nowadays Design
Keywords: Mākslas zinātne