Ekonomiskie noziegumi Latvijā pasaules ekonomiskās krīzes kontekstā - Vaikuls, Edijs (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba tēma – „Ekonomiskā noziedzība Latvijā un pasaulē globālās krīzes kontekstā”. Galvenā šī maģistra darba problēma saistīta ar to kā ekonomisko noziedzību Latvijā ietekmē pasaules globālā krīze. Kā izmaiņas Latvijas un pasaules ekonomiskajā attīstībā ietekmē ekonomiskās noziedzības struktūru, tās attīstību, kā arī tiek pētīts noziedzības stāvolis un dinamika. Maģistra darbā tiek apskatīts kā attīstoties ekonomiskajiem procesiem Latvijā un pasaulē, tiem pielāgojas ekonomiskā noziedzība, kādā veidā tā kvantitatīvi un kvalitatīvi mainās līdzi ekonomiskajām pārmaiņām. Maģistra darba autors rakstot savu darbu vēlējās sasniegt vairākus mērķus. No teorētiskā viedokļa sniegt skaidrojumu par ekonomiskās noziedzības jēdzienu, tās būtību un tiesisko regulējumu Latvijā. Kā nākamais maģistra darba mērķis pēc autora uzskata ir sniegt vispusīgu praktisku un teorētisku ekonomiskās noziedzības kriminoloģisko raksturojumu. Un kā pēdējo un galveno savā darbā ietverto mērķi, autors uzskata, ekonomiskās noziedzības praktisku un teorētisku analīzi, kur tiek pielietotas anketēšanas un statistisko datu apstrādes metodes. Šīs metodes tika pielietotas veidojot darba praktisko sadaļu un pamatojumu. Protams, lai maģistra darbs būtu pilnīgs, maģistra darba autors veica dažādu literatūras avotu vispārējo teorētisko analīzi, kas, protams, tika sasaistīta ar praktisko darba pusi. Maģistra darba autors uzskata, ka izstrādājot savu maģistra darbu ir iegūts rezultāts, kas raksturo to, ka ekonomiskā noziedzība ir mainīga un dinamiska, tā spēj pielāgoties ārējiem ekonomiskajiem attīstības modeļiem gan Latvijā, gan pasaulē. Parādās tendence, ka vieni noziedzīgi nodarījumi ekonomikas jomā aizstāj citus noziedzīgus nodarījumus.

Title of the Master Paper is “Economic Criminality in Latvia and Worldwide in Context of Global Crisis”. The main issue of this master paper is related to what impact global crisis has on economic criminality in Latvia. How changes in economic development in Latvia and worldwide affect the structure and progression of economic criminality, as well as the condition and dynamics of criminality is examined. The Master Paper looks at how development of economic processes in Latvia and worldwide induce adjustments in economic criminality, how it changes in terms of quantity and quality along with economic changes. The author of the Master Paper wanted to achieve several goals when writing the Paper. From the theoretical point of view, to give explanation on the concept of economic criminality, its essence and legal regulation in Latvia. The next objective of the Master Paper in the author’s point of view is to give a comprehensive practical and theoretical criminological description of economic criminality. And practical and theoretical analysis of economic criminality through questionnaire and statistical data processing method is viewed by the author as the last and main objective in the Paper. These methods were applied when forming the practical part and substantiation of the Paper. Of course, for the Master Paper to be complete, the author carried out general theoretical analysis of various literature sources, which was, of course, linked to the practical part of the Paper. The author of the Master Paper holds a view that the result that was obtained through preparation of the Master Paper shows that economic criminality is variable and dynamic, and it can adjust to external economic development models both in Latvia and globally. A tendency shows that crimes of one type in the economy area are replaced by other crimes.
Economic Criminality in Latvia and Worldwide in Context of Global Crisis
Keywords: Tiesības