PSRS veidotās mākslinieciskās padomes kā kontroles mehānisms vieglajā estrādes mūzikā Latvijas PSR no 1954. gada līdz 1970. gadiem - Puzaks, Pauls (Latvijas Universitāte, 2017)
Maġistra darba tēma ir "PSRS veidotās mākslinieciskās padomes kā kontroles mehānisms vieglajā estrādes mūzikā Latvijas PSR no 1954. gada līdz 1970. gadiem" ir aplūkoti komunikatīvie aspekti, kas raksturo pētāmā laika periodu kultūrā no 1954. gada līdz 1970. gadiem un kultūrpolitikas veidošanos Latvijas PSR. Petījuma problemātika pamato fakts, ka šim pētnieciskajam tematam ir veltīta maza pētnieciskā uzmanība. Darba mērķis ir noskaidrot, kā Mākslinieciskās padomes lēmumi ietekmēja estrādes mūzikas attīstību Latvijas PSR un kādas bija pētāmā perioda varas attiecības starp kultūru, ideoloģiju un sabiedrību. Datu iegūšanai ir izmantota diskursa vesturiskā analīze apvienojumā ar kontentanalīzi un veiktas dziļās, daļēji strukturētās intervijas. Darba gaitā var izdarīt secinājums par Mākslinieciskās padomes ietekmi uz Latvijas PSR estrādes mūziku.

The theme of This Master’s thesis is “Artistic councils formed by USSR as a mechanism controlling popular music in Latvian SSS from 1954 till the 1970s”. The thesis looks at communicative aspects characterising the period from 1954 till the 1970s and the formation of cultural politics in the Latvian SSR. The topic of the research is problematic because little attention has been paid to it. The aim of the thesis is to determine how decisions of the artistic council affected the development of popular music in Latvian SSR and what was the power hierarchy between culture, ideology and society during the period in question. To obtain data, historical analysis of discourse has been used in combination with context analysis, as well as in-depth partially structured interviews were conducted. Conclusions on the effect of artistic council on popular music in Latvian SSR have been reached within the thesis.
Artistic council formed by the USSR as a mechanism controlling popular music in Latvian SSR from 1954 till 1970s
Keywords: Komunikācijas zinātne; populārā kultūra; estrādes mūzika; Latvijas PSR; Mākslinieciskā padome