Latviešu etnogrāfiskie brunči kā ierosmes avots dizaina priekšmeta radīšanai mājturībā un tehnoloģijās 5. klasē - Deaka, Liene (Latvijas Universitāte, 2019)
Diplomdarba “Latviešu etnogrāfiskie brunči kā ierosmes avots dizaina priekšmeta radīšanai mājturībā un tehnoloģijās 5.klasē” mērķis ir izpētīt dizaina priekšmeta radīšanas iespējas mājturības un tehnoloģiju stundās 5.klasē, rosinot skolniecēm interesi par latviešu etnogrāfisko brunču līniju ritmu radošu izmantošanu. Pētījumā tiek aplūkoti pedagoģiski psiholoģiskie nosacījumi mācību tematiskā plāna izveidē, kurā ietverts 5.klašu skolnieču vecumposma raksturojums, normatīvo dokumentu izpēte un kompetences jēdziens izglītībā. Autore ir izveidojusi mācību tēmas “Dizaina priekšmeta radīšana izšūšanas un tekstilaplikācijas tehnikās” saturu, kurā ietvērusi apakšnodaļas – latviešu etnogrāfiskais tautas tērps kā ierosmes avots, dizaina priekšmeta kompozīcija, krāsu mācība, izšūšanas pamatdūrieni un tekstilaplikācija. Atbilstoši izveidotajam mācību tēmas saturam, autore ir izveidojusi un aprobējusi mācību tematisko plānu. Autores izvirzītā hipotēze: ja skolnieces dizaina priekšmeta radīšanā kā ierosmes avotu izmanto latviešu etnogrāfisko tautas tērpu, tad viņām tiek veicināta interese par latviešu etnogrāfisko tautas tērpu kā nozīmīgu latviešu kultūras mantojuma sastāvdaļu. Lai pārbaudītu hipotēzi, autore ir anketējusi skolnieces un mājturības un tehnoloģiju skolotājus, analizējusi sniegtās atbildes un izdarījusi secinājumus. Atslēgvārdi: latviešu tautas tērpa brunči, ierosmes avots, dizaina priekšmets, mājturība un tehnoloģijas, 5.klase.

The aim of the diploma paper “Latvian Ethnographic Skirts as a Source of Inspiration for Design Object Creation at Home Economics and Technologies in 5th Grade” is to explore the possibilities of creating a design object in the 5th Grade of Home Economics and Technologies, encouraging the interest of pupils in the creative use of Latvian ethnographic skirts’ rhythms. The study deals with pedagogical psychological conditions in the establishment of a learning thematic plan, which includes the description of the ageing of 5th Grade pupils, the study of normative documents and the concept of competence in education. The author has created the content of the study theme “Creation of design object in embroidery and textile applique techniques”, which included subdivisions – Latvian Ethnographic costume as source of inspiration, design object composition, basics of colour learning, basic stitching and textile applique. According to the content, the author has developed and approbated the thematic plan. The author's hypothesis: if the Latvian ethnographic folk costume is used as a source of inspiration for the creation of a design object, pupils are encouraged to become interested in Latvian ethnographic folk costumes as an important part of Latvian cultural heritage. To test the hypothesis, the author has questioned students and Home Economics and Technologies teachers, analyzed the given answers and made conclusions. Keywords: Latvian Ethnographic skirts, A source of inspiration, Design Object, Home Economics and Technologies, the 5th Grade.
Latvian Ethnographic Skirts as a Source of Inspiration for Design Object Creation at Home Economics and Technologies in 5th Grade
Keywords: Pedagoģija; latviešu tautas tērpa brunči; ierosmes avots; dizaina priekšmets; mājturība un tehnoloģijas; 5. klase