Izoluminanto stimulu uztvere - Jēce, Agnese (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 64 lappusēm. Tas satur 39 attēlus, 1 tabulu un 38 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis: Novērtēt sarkani-zaļā, zili-dzeltenā un luminances kanāla informācijas pārvades ātrumu un jutīgumu. Darba uzdevumi: Noteikt eksperimentā izmantoto krāsu (sarkani-zilā, sarkani-zaļā, dzelteni-zilā) izoluminances punktus. Noteikt subjekta reakcijas laiku rādot sarkani-zaļus, zili-dzeltenus un balti-melnus stimulus. Noteikt subjektiem ar reālu un mākslīgi iegūtu ambliopiju reakcijas laiku ar sarkani-zaļiem, zili-dzelteniem un balti-melniem stimuliem. Subjekti: Eksperimentā piedalījās 9 subjekti bez ambliopijas, vecumā no 20 līdz 26 gadiem un 2 subjekti ar monokulāru ambliopiju (25 un 32 gadi). Metodes: Izoluminances punkta noteikšanai tika izmantota „flikera” metode. Reakcijas ātruma noteikšanai krāsainiem stimuliem tika izmantota „visual search” programma, kas veidota Visual Basic vidē. Uz ekrāna tika rādīti sarkani-zaļi, zili-dzelteni un balti-melni Landolta gredzeni, no kuriem viens bija vērsts slīpā leņķī, bet pārējie taisnā leņķī. Subjektiem pēc iespējas ātrāk bija jāatrod slīpi vērstais Landolta gredzens un jānorāda tā vērsums. Rezultāti: Subjekti bez un ar ambliopiju, kā arī subjekti ar simulētu ambliopiju, uzrāda ātrāku reakcijas laiku uz melni-baltiem stimuliem salīdzinājumā ar krāsainiem stimuliem. Subjekti bez un ar ambliopiju, kā arī subjekti ar simulētu ambliopiju, uzrāda ātrāku reakcijas laiku uz zili-dzelteniem stimuliem salīdzinājumā ar sarkani-zaļiem stimuliem, pie nosacījuma, ka visi stimuli ir izoluminanti. Reakcijas laika atšķirība starp sarkani-zaļiem un zili-dzelteniem stimuliem pie zema telpas apgaismojuma un gaismā ir statistiski nenozīmīga. Subjekti ar simulētu ambliopiju uzrāda ātrāku reakcijas laiku gan uz krāsainiem, gan melni-baltiem stimuliem salīdzinājumā ar subjektiem ar reālu ambliopiju. Secinājumi: Eksperimentā pierādīts, ka gan subjektiem ar labu redzi, gan ar ambliopiju, gan simulētas ambliopijas gadījumā ir atšķirība informācijas uztverē starp diviem oponento krāsu kanāliem. Netika novērota statistiski nozīmīga atšķirība starp informācijas pārvades ātrumu divos oponento krāsu kanālos pie zema telpas apgaismojuma un laba telpas apgaismojuma. Tika pierādīts, ka arī izoluminanto stimulu uztverē ir nozīme stimulu rādīšanas veidam, ja tiek simboli rādīti subjektiem ar reālu ambliopiju. Atslēgas vārdi: redzes ceļi, oponentās krāsas, receptīvie lauki, ambliopija.

The work is written on 64 pages in Latvian. It contains 39 pictures, 1 table and 38 references. Aim: To evaluate the information transfer rate and sensitivity of red-green, blue-yellow and the luminescence channel. Objectives: Experimentally to determine the individual subject's isoluminance points of red-blue, red-green and yellow-blue colour. Subjects: Nine subjects without amblyopia aged 20-26 years and two subjects with monocular amblyopia (25 and 32 years old) were tested. Methods: The isoluminance point for each individual was determined by the flicker method. The reaction response of coloured stimuli was tested with “visual search” program constructed in Visual Basic. The red-green, blue-yellow and white-black Landolt rings were shown on the screen background where one of them was brought into oblique direction but others into right direction. Subjects had to find oblique Landolt ring as soon as possible and to indicate its direction. Results: Compared to coloured stimuli, the subjects both with and without amblyopia and individuals with simulated amblyopia showed faster reaction time to black-white stimuli. The subjects with amblyopia and individual without amblyopia and subjects with simulated amblyopia presented faster reaction time to blue-yellow stimuli than to red-green stimuli in the case if all stimuli were isoluminant. The reaction time difference between red-green and blue-yellow stimuli was statistically non-significant both with low and high interior lighting. Compared to the subjects with amblyopia, the subjects with simulated amplyopia showed faster reaction time to both coloured and black-white stimuli. Conclusions: Experimentaly it’s proven that there are differences in information perception between two opponent colour channels for subjects with good vision, subjects with amblyopia and subjects with simulated amblyopia. No statistically significant difference was observed between two opponent colour channels in information transfer rate both with low and high interior lighting. The form of presenting stimuli also plays a role in isoluminant stimuli perception if the symbols are shown for subjects with amblyopia. Key words: visual pathways, opponent colours, receptive fields, amblyopia.
The perception of isoluminant stimuli
Keywords: Fizika