Grīvas pilsēta 1920.-1935. gadā: pārvalde, iedzīvotāji un sabiedriskā dzīve - Lazdiņš, Matīss (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījums ir veltīts līdz šim novadpētniecībā ne sevišķi plaši pētītai vēsturiskai pilsētai kā Grīvai starpkaru periodā. Darba mērķis ir atspoguļot Grīvas pilsētas attīstību pēc Neatkarības kara, lielāko uzmanību veltot pilsētas pārvaldei, iedzīvotājiem, saimnieciskai nozīmei un sabiedriskajai dzīvei. Darba hronoloģiskās robežas ir no 1920. gada, kopš poļu karaspēks pameta Grīvu un nodibinājās Latvijas valsts vara līdz trīsdesmito gadu vidum. Darbā sākotnēji ir skatīta Grīvas vēsture no tās pirmsākumiem līdz Neatkarības kara beigām un tās iekļaušanu Latvijas Republikas sastāvā, kā arī tās attīstības būtiskākajām nozarēm līdz trīsdesmito gadu vidū, un aptver saimnieciskos, politiskos un kultūras aspektus. Grīva izveidojās kā Ilūkstes apriņķī ietilpstoša pilsēta Zemgales novadā.

The research is dedicated to the historical city of Griva in the interwar period, which has not been widely studied in local history so far. The aim of the work is to reflect the development of the city of Grīva after the War of Independence, focusing on the city administration, inhabitants, economic significance and public life. The chronological boundaries of the work date back to 1920, when the Polish army left Grīva and the Latvian state power was established until the mid- 1930s. The work initially looks at the history of Griva from its beginnings to the end of the War of Independence and its inclusion in the Republic of Latvia, as well as important sectors of its development until the mid-1930s, which cover economic, political and cultural aspects. The Griva was established as a city belonging to Ilukste county in Zemgale region.
Town of Griva 1920. -1935. year:government, population and public life
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Grīva; Ilūkstes apriņķis; teritorija; pilsētas dome; pilsētas valde