Strukturēto datu izmantošana tīmekļu lapās - Ošiņš, Armands (Latvijas Universitāte, 2015)
Strukturētie dati ir standartizēts veids, kā aprakstīt interneta resursa saturu mašīnlasāmā formā. Ja mājaslapa satur strukturētos datus, tad tādas meklētājprogrammas kā Google, Bing vai Yahoo! spēj lietotājam atgriezt daudz precīzāku un sīkāk atlasītu informāciju. Pašreiz ir vairākas iespējas (RDFa, mikrodati, mikroformāti) kā iekļaut strukturētus datus mājaslapu saturā. Katram no šo strukturēto datu tipiem ir savas priekšrocības un trūkumi, kas tiks apskatīti šī bakalaura darba ietvaros. Bakalaura darba pirmā daļa ir teorijas apskats par semantisko tīmekli, kas apskata kādā veidā semantiskais tīmeklis ir saistīts ar strukturētajiem datiem un kādēļ mūsdienās šī tēma zinātnieku un pētnieku vidū ir palikusi tik populāra. Tiks pieminētas galvenās semantiskā tīmekļa komponentes, tādas kā SPARQL un OWL. Otrā daļa ir pētnieciskā daļa, kas ietver sevī padziļinātu ieskatu strukturēto datu izmantošanā mājaslapās. Autors izpētīs strukturēto datu pielietošanas tehniskās specifikācijas 3 populārākajiem datu serializēšanas formātiem. Būs arī veikts salīdzinājums un izpēte par to, kādos gadījumos labāk lietot RDFa, mikrodatus un mikroformātus.

Structured data is a standard way, how to describe content of Internet resources in a way it can be understood by computer. If homepage content contain structured data, then search engines like Google, Bing or Yahoo! can return more specific information for consumers by their demands. Now there are many ways (RDFa, Microdata, Microformats) how to use structured date in homepage content. Different structured data types have different advantages and disadvantages, which are discussed in author’s theses. The first part of the theses is theoretical cover of semantic web, how it is connected with structured data and why nowadays scientists find it so popular and interesting. Theses also take a look on practical examples like SPARQL and OWL. Second part of the work is more scientific, which is based on deep look and structures data use in homepages. There will also be discuses practical example of the topic, showing how they can be used in web pages. Author will give structured overview of technical specification of 3 most popular forms of serialization and also comparement and reasearch of RDFa, Microdata, Microformats usage.
Structured data usage in web sites
Keywords: Datorzinātne; RDFa; Mikrodati; Mikroformāti; Semantiskais tīmeklis