3-4 gadīgu bērnu pašvadības prasmju sekmēšana muzikālā pirmsskolas izglītības iestādes dienas ritā - Freimane, Zane (Latvijas Universitāte, 2021)
3-4 gadīgu bērnu pašvadības prasmju sekmēšana muzikālā pirmsskolas izglītības iestādes dienas ritā. Kvalifikācijas darba autors- Zane Freimane Darba vadītāja- Dr. paed. Anna Līduma Ievadā raksturota pētījuma aktualitāte un problēma. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi (teorētiski pamatot dažādu muzikālo darbību izmantošanu 3-4 gadu vecu bērnu pašvadības prasmju sekmēšanā un pētīt to izmaiņas pirmsskolas izglītības iestādes dienas ritā), tika analizētas pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku atziņas par mūzikas, dažādu muzikālo darbību (piem., rotaļu, dziesmu, skaitāmpantu) izmantošanu pašvadības prasmju sekmēšana; tika raksturotas pašvadības prasmes 3-4 gadu veciem bērniem vispārīgi un izmantojot dažādas muzikālas darbības. Tika izvērtētas 3-4 gadu vecu bērnu pašvadības prasmju izmaiņas muzikālā darbībā pirmsskolas izglītības iestādes dienas ritā. Teorētiskajā daļā tiek aprakstīta pašvadības prasmju būtība un raksturojums 3-4 gadus veciem bērniem, dienas rits pirmsskolā, kā arī muzikālo darbību-rotaļu, skaitāmpantu, dziesmu, muzikālo pavadījumu- būtība pašvadības prasmju sekmēšanā. Izstrādāti kritēriji, rādītāji un līmeņi bērnu pašvadības prasmju noteikšanai. Empīriskajā daļā tiek aprakstīta pētījuma gaita pašvadības prasmju sekmēšanā 3-4 gadus veciem bērniem. Tiek atklāts, ka, izmantojot dažādas muzikālas darbības, bērniem var veicināt pašvadības prasmes. Ir izstrādāti ieteikumi skolotājiem 3-4 gadus vecu bērnu pašvadības prasmju sekmēšanai. Darba saturs: 48 lpp., 7 attēli, 6 tabulas, 6 pielikumi. Pētījuma laikā tika analizēti literatūras un informācijas avoti. Atslēgas vārdi: bērns, pašvadības prasmes, pirmsskola, muzikāla darbība.

Promotion of self-regulation skills of 3-4 years old children in pre- school musical activity daily course. The qualification paper author-Zane Freimane The qualification paper supervisor -Dr.paed. Anna Līduma The introduction addresses the topicality and problem of the research. In order to achieve the objective of the paper (to theoretically substantiate the use of various musical activities in the promotion of self-regulation skills of 3-4-year-old children and to study their changes over the course of the daily activities at a pre-school educational institution), the author analysed the findings of pedagogical and psychological scientists on the use of music and various musical activities (e.g. games, songs, verses) in the promotion of self-regulation skills; the author described self-regulation skills of 3-4-year-old children in general and using various musical activities. The theoretical part addresses the essence and nature of self-regulation skills for 3-4-year-old children, the daily activities at a preschool, as well as the essence of musical activities - games, verses, songs, musical accompaniment in promoting self-regulation skills. Criteria, indicators and levels for determining children's self-regulation skills were developed. The empirical part describes the course of the research on the promotion of self-regulation skills in 3-4-year-old children. It is found that a variety of musical activities can help children develop self-regulation skills. Teacher recommendations for promotion of self-regulation skills in 3-4-year-old children were developed. Content of the paper: 48 pages, 7 pictures, 6 tables, 6 appendices. Literature and information sources were analysed during the study. Keywords: child, self-regulation skills, preschool, musical activity.
Promotion of self-regulation skills of 3-4 years old children in pre- school musical activity daily course
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Bērns; Pašvadības prasmes; Pirmsskola; Muzikāla darbība