LR valsts budžeta izdevumu analīze - Kļaviņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba mērķis ir uz Latvijas valsts pamatbudžeta izdevumu analīzes pamata izdarīt secinājumus par valsts pamatbudžeta izdevumu organizāciju un politiku, kā arī izstrādāt priekšlikumus valsts izdevumu pilnveidošanai, kas nodrošinātu efektīvu valsts pamatbudžeta līdzekļu izlietojumu. Ar ārvalstu finanšu palīdzību finansētās investīcijas ir ļoti nozīmīgas Latvijas attīstībai, ir svarīgi piesaistīt ārvalstu resursus, lai attīstītu Latvijas ražošanu, jo uzņēmīgi cilvēki un idejas mums pietiek, trūkst vienīgi līdzekļi to realizācijai, un valstij nav tik daudz līdzekļu, lai varētu finansēt visas nepieciešamās programmas. Nelietderīgi ir ieskaitīt līdzekļus valsts budžetā, lai pēc tam tos novirzītu atpakaļ pašvaldības budžetam, to dotējot. Valsts budžeta izdevumos krasi iezīmējās iestāšanās Eiropas Savienībā, kas notika 2004.gada 1.maijā, radot vairākas papildus izdevumu pozīcijas un lielāku apjomu ar Eiropas Savienību saistīto programmu finansēšanai 2005.gadā. Jāpārskata ieņēmumu un izdevumu mehānisms valsts un pašvaldību budžeta ieņēmumu pārdalē. Ja uz 2007.gadu Iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalījums starp valsts un pašvaldību budžetu ir attiecīgi 21 un 79%, autors uzskata, ka vajadzētu pasteidzināt procesu, lai novirzītu jau visus 100% no IIN uzreiz pašvaldību budžetos, arī pāris procenti no Pievienotās vērtības nodokļa un no Uzņēmuma ienākuma nodokļa varētu tikt pārdalīti pašvaldībām, attiecīgi ātrākā laika periodā nodrošinot pašvaldības ar pamata resursiem, kas savukārt ļautu samazināt valsts budžeta dotācijas pašvaldībām. Diplomdarbs satur: 76.lpp. un 6 pielikumus.

The purpose of graduation work is to make conclusions about government budget expenditure organization and politic build on Latvian government budget expenditure analysis and develop suggestions to improve government expenditure, which could secure effective government budget asset management. Very important to Latvia’s development is foreign help in financing investments, it is important to rivet foreign assets, to evolve Latvia’s manufacture, because predisposed persona and ideas we have, but we have short assets to realize them, and government haven’t so much assets to finance all of necessary programs. Unsuitable is to enter a capital in to government budget to divert them back to local government budgets. There is sharp changes in government budget expenditure after associate in European Union, that happened on 1st of May, year 2004, and this situation has made extra expenditure positions and bigger amount of assets which government uses for European Union programs in year 2005. We have to revise revenue and expenditure mechanism in government and local government budget revenue redistribution. If in year 2007 resident income tax division between government and local budgets is accordingly 21 and 79 percent, author regards, that we have to hurry up the process to divert all 100 percent of this tax promptly to local budget, also some percents of Value added tax and Enterprise income tax can be divided to local budget, respectively in shorter period local governments can be secured with assets, that can also reduce government budget subsidies to local governments. Pages - 76 and additions - 6.
The analysis of the government budget expenditures
Keywords: Finanšu menedžments