Interjers, telpa Jāņa Akuratera un Pāvila Rozīša prozā: salīdzinošais aspekts - Gaide, Gunita (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbā „Interjers, telpa Jāņa Akuratera un Pāvila Rozīša prozā: salīdzinošais aspekts” analizētas 20. gs. latviešu autoru mākslinieciskās pasaules telpas kategorijas (pilsēta, lauki, sociālā, vēsturiskā, ģeogrāfiskā, varoņa personīgā telpa u.c.), iezīmējot telpā būtiskus elementus - arhitektoniskās un interjera detaļas (kāpnes, durvis, spoguli, gleznu, kamīnu, gultu, pulksteni u.c.). Autoru daiļdarba telpa analizēta salīdzinošā aspektā. Pētījums atklāj abu autoru daiļdarba telpas mākslinieciskās iezīmes, telpiskās attieksmes, telpas elementu un interjera detaļu atšķirīgo semantiku. Analizēts arī, kā autora mākslinieciskajā pasaulē līdzās interjera un telpas elementiem iezīmējas telpas vēsturiskais un sociālais konteksts, kā arī Akuratera un Rozīša prozas telpas un interjera kopīgās un atšķirīgās iezīmes. Daiļdarbu hronotopa telpas un interjera elementi skatīti ciešā saistībā ar autoru biogrāfiju un mākslinieciskajiem principiem.

In master's thesis "The Interior, Room in Jana Akuratera and Pavila Rozisa Prose: the Comparative Aspect" has been analized artististic literary masterpieces of 20th century Latvian authors, (urban, rural, social, historical, geographical and heroic personal space, etc.),outlining the essential element - architectural and interior details (stairs, doors, mirrors, paintings, a fireplace, bed, clock, etc.) the interior components. The space of literary masterpieces of authors has been analized in comparative aspect. The study reveals both the authors artistic features of space in literary masterpiece, spatial and non-spatial treatment, room features and interior details of the semantics difference, as well as common and distinctive features of Akuraters an Rozisa literary masterpieces proses space and the interior. Also analyzed how in the author's artistic world alongside interior and space elements comes up historical and social space context, as well Akuratera and Rozisa prose’s space and interior common and different features. Timespace and interior elements of literary masterpiece has been analyzed in close connection with biography of authors and their artistic principles
Space, Interior in the Prose of Jānis Akuraters and Pāvils Rozītis: Comparative Aspect
Keywords: Filoloģija