Tibetas stūpu vēsturiskā attīstība un simbolisms - Dzelme, Edīte (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā tiek pētīta Tibetas stūpu izcelsme, sākot ar budistu stūpu sākotnējo ģenēzi un attīstību laika periodā no budisma izplatīšanās Centrālāzijā līdz tā ieiešanai Tibetas teritorijā, un beidzot faktoriem, kas ietekmēja Tibetas stūpu ārējo izskatu un to simbolismu. Darbā apskatīta ne tikai hinduisma, bet arī zoroastrisma un Centrālāzijas šamanisma iespējamā ietekme uz Tibetas stūpu ārējo izskatu un simbolisko nozīmi. Papildus tiek apskatīta agrīnās bon reliģijas sasaiste ar Centrālāzijas šamanismu, kā arī tās ietekme uz Tibetas stūpu atsevišķo elementu ārējo izskatu un Tibetas budisma kulta prakšu simbolismu.

In this bachelor’s paper the author has researched the origin of the Tibetan stupas including the genesis of the genesis of earlier buddhist stupas during the period from spreading of the buddhism in Central Asia to its expansion in Tibet, as well as the factors affecting the architecture and the symbolism of Tibetan stupas. The paper focuses not only on the influence of the hinduism to the forms and symbolical meaning of the stupas, but also those of the zoroastrianism and Central Asian shamanism. In addition to that, the influence of the Tibetan Bon religion towards the formation of specific elements of stupas, as well as the symbolism of certain religious practices of the Tibetan buddhism, are also examined
Historical development and symbolism of the Tibetian stupas
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Budisms; Tibetas stūpa; stūpa; relikvārijs; kapu kalniņš