Iekšgrupu un ārgrupu veidošanās ārzemju ziņu dinamikā: Grieķijas situācijas analīze ziņu portālos "apollo.lv" un "delfi.lv" (2011–2012) - Miļūna, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Iekšgrupu un ārgrupu veidošanās ārzemju ziņu dinamikā: Grieķijas situācijas analīze ziņu portālos “apollo.lv” un “delfi.lv” (2011-2012)”. Pētījuma mērķis ir apzināt, kā ziņās, kuras attēlo Grieķijas finanšu situāciju, veidojas iekšgrupas un ārgrupas, un kāda ir ziņu ietekme uz auditorijas formēšanos iekšgrupās un ārgrupas. Darba teorētiskajā daļā aplūkotas ziņu portālu interneta vietnes, „Tīklu” sabiedrības teorija, Pītera Bērksa un Viktora Gekasa identitātes veidošanās teorija, Henrija Tedžfela un Džona Tērnera sociālās identitātes teorija un Merilinas B. Brūveres „Es-koncepcijas” un iekšgrupu-ārgrupu veidošanās pieeja. Darba empīriskajā daļa veikta ziņu kvantitatīvā un kvalitatīvā kontentanalīze, kā arī diskursa analīze. Analīzes rezultātā tiek secināts, kā ziņu saturs un tā pasniegšanas forma veicina auditorijas formēšanās iekšgrupās un ārgrupās jeb „mēs” un „viņi” nošķīrumu. Atslēgvārdi: iekšgrupa, ārgrupa, identitāte, sociālā identitāte, kategorizācija.

The theme of the Bachelor paper is “Ingroup and outgroup formation in foreign news dynamics: analysis of Greek financial situation in news portals “apollo.lv” and “delfi.lv” (2011–2012).” The main objective of research is to explore how in-groups and out-groups are formed in news, covering the topic of Greece financial situation, and how it affects the audience and its formation in in-groups and out-groups. Theoretical part of the paper is based on the theory of Network society, Peter J. Burke and Victor Gecas identity formation theory, Henry Tajfel and John Turner social identity theory, and Marilynn B. Brewer theory of self-concept and in-group and out-group formation approach. Methodology of the research is based on quantitative and qualitative content analysis, and critical discourse analysis. As a result of news research, its affect on audience and its formation in in-groups and out-groups is identified. Keywords: in-group, out-group, identity, social identity, categorization.
Ingroup and outgroup formation in foreign news dynamics: analysis of Greek financial situation in news portals "apollo.lv" and "delfi.lv" (2011–2012)
Keywords: Komunikācijas zinātne