Azbestu saturošu atkritumu apsaimniekošana Latvijā, problēmas un iespējamie risinājumi: Brocēnu novada piemērs - Fīrere, Anna Marija (Latvijas Universitāte, 2018)
Lai gan kopš 2005. gada azbestu saturošus izstrādājumus Eiropas Savienībā ir aizliegts tirgot un izmantot to kaitīguma dēļ, tie vēl joprojām ir sastopami Latvijas iedzīvotāju mājokļos – siltumizolācijas materiālos, jumta segumos un pat bremžu klučos. Latvijā nav publicētu darbu par azbesta atkritumu apsaimniekošanu, tāpēc bakalaura darbā tika izzināts potenciālais azbestu saturošo atkritumu daudzums (8220 tonnas) Brocēnu novadā, noskaidrotas novadā dzīvojošo respondentu zināšanas par azbesta kaitīgumu, informētība par to, kā jārīkojas ar azbestu saturošiem atkritumiem, un alternatīvas, kā iedzīvotāji šo atkritumu veidu mēdz apsaimniekot. Iegūtie rezultāti tika analizēti attiecībā pret intervēto speciālistu viedokļiem un esošo azbesta atkritumu apsaimniekošanas sistēmu bīstamo atkritumu poligonā „Dūmiņi”. Darbā tika izzināti iespējami uzlabojumi azbesta atkritumu apsaimniekošanas sistēmai Latvijā.

Despite the fact that asbestos containing materials are banned in the European Union since 2005 because of asbestos harmful properties, asbestos containing materials are not a rare occurrence in the residential dwellings of inhabitants in Latvia. There are no studies performed on asbestos containing waste management in Latvia during recent years, therefore in this research the potential amount of asbestos containing waste (8220 tons) was determined in Broceni municipality and the knowledge regarding asbestos and asbestos waste management of inhabitants of Broceni municipality was examined. The obtained results were analyzed in relation to the opinions of experts and the current waste management system in inert and hazardous asbestos containing waste disposal site (i.e. landfill) and five scenarios were proposed for possible improvements of the asbestos containing waste management system in Latvia.
Asbestos containing waste management in Latvia, problems and potential improvements: an example of Broceni municipality
Keywords: Vides zinātne; Azbestu saturoši atkritumi; atkritumu apglabāšana; atkritumu poligons „Dūmiņi” Brocēnu novadā; azbesta kaitīgums