M. Bulgakova garstāsta "Suņa sirds" iestudējums Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. - Groma, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs veltīts krievu klasiskās prozas dramatizācijas problēmai un balstīts M. Bulgakova garstāstā "Suņa sirds" un tāda paša nosaukuma izrādē Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra materiāla. Darbā veikta pilnīga lugas rekonstrukcija un veikta detalizēta abu tekstu - garstāsta un dramatizējuma - salīdzinošā analīze. Darbā atklāti visi veidi un paņēmieni, kā stāsts pārvērsts lugā, pievēršoties tēlu un skatuves telpas līmenim. Pētījuma rezultātā var apgalvot, ka luga ir precīzi pārnests Bulgakova darbs uz skatuves.

The BA paper is devoted to the problem of dramatization of the Russian classical prose and is based on the material of M. Bulgakov’s novel "Heart of a Dog" and the play of the same name staged at Mikhail Chekhov Riga Russian Theatre. The work contains a complete reconstruction of the play and a detailed comparative analysis of the two texts - the novel and the dramatization. The BA paper reveals all the ways and techniques of transformation of the story into a play, paying special attention to the level of characters and stage space. As a result of the research, it can be stated that the play accurately transfers Bulgakov’s work to the stage.
Stage Adaptation of M. Bulgakov's Story "Dog's Heart" at the Riga Russian Theater by Mikhail Chekhov.
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; «Собачье сердце»; инсценирование; театр повествования; Михаил Булгаков; реконструкция спектакля